I sina sommarutställningar bjuder Konstens hus i Åbo in besökarna på en resa genom tidsåldrar, till att fundera på kärleken mellan arterna och kampen för livet, men också att varva ned med vågskvalp och berättelser.

Konstens hus

Christian Saldert: Verdens Gang // The Thought of the World, 17.6-6.8.2022
Hertta Kiiski: Hydra, 19.6-6.8.2022
Salla Tykkä: Power, 17.6-5.7.2022

Nunnankatu 4, våning 2, flera utställningsrum.
Öppet alla dagar kl. 11–18 (inte under midsommaren 24–26.6)

Konstens hus

Sommarens utställningsperiod inleds av bildkonstnären Christian Saldert, vars utställning Verdens Gang // The Thought of the World ger en inblick i dystopins och utopins främmande värld. I sina verk använder Saldert igenkännliga element som han formar till nya helheter och narrativa ögonblick. Utöver målningarna visas ett videoverk som är ett collage av musikvideor som Saldert regisserat genom åren. Videoverket premiärvisas i Konstens hus.

Hertta Kiiskis utställning Hydra visas genast efter Salderts utställning i Studio 2. Videoinstallationen Hydra (2022) berättar om kärleken och gemenskapen mellan två flickor och en odödlig polyp på en fjärran ö.

I Konstens hus Mediastudio visas under sommaren tre verk ur Åbo stads konstsamling, ett för varje sommarmånad. Från torsdagen den 17 juni visas Salla Tykkäs (f. 1973) videoverk Power. De följande sommarmånaderna visas Renja Leinos (f.1958) mediekonstverk 20. kesäkuuta och Anneli Nygrens (f.1958) verk Pyykki.

Christian Saldert: The World as We Know It

I Tykkäs verk Power leder en boxningsmatch utlöst av kvinnors och mäns ojämlika utgångspunkter till att kulturellt uppbyggda spänningar i könsroller, familjerelationer och idrott löses upp till musik ur filmen Rocky. I Leinos verk 20. kesäkuuta kan man känna sommarstämningen i det dunkla ljuset i båtskjulet. Nygrens verk Pyykki är en humoristisk video där man underhåller gäster med att beskriva fläckar på smutstvätt, i en anda som liknar den i Yoko Onos performancer.

Senare i juni öppnar Konstens hus ett historierum för att ge inblick i husets förflutna som Rettigs tobaksfabrik. I juli presenterar Konstens hus Åbobaserade Fimbul Taiteilijatalo ry:s utställning och i augusti visas föreningen för urban konst Freshcodes utställning samt en ljudinstallation av Antti Oksanen. På sensommaren erövrar Konstens hus egna bildkonstnärer flera utrymmen med sin utställning Överflöd. I Päätysali visas Mikko Paakkolas separatutställning.

Konstens hus i Åbo

Konstens hus i Åbo är ett hem för konst och kultur som öppnade våren 2022 för konstnärer, Åbobor och turister. Konstens hus finns i Rettigs gamla tobaksfabrik mitt i Gamla stan i Åbo, på adressen Nunnegatan 4. Verksamheten sker på tobaksfabrikens sjätte våning och i husen kring gården. I Konstens hus arbetar bildkonstnärer, performanceartister och yrkesfolk inom den kreativa branschen och där ordnas utställningar, framföranden, evenemang och verkstäder av olika slag.

Konstens hus i Åbo Ab främjar och stöder kulturverksamheten i staden liksom sysselsättning och utkomst för yrkesfolk inom konst- och kulturfältet, och utvecklar och planerar konceptet Konstens hus.

Sommarens utställningshelhet i Konstens hus är kuraterad av konstnären och konstexperten Annika Dahlsten och Anna-Maija Vaimala som är producent vid Konstens hus.