På Konstens natt den 11 augusti 2022 fylls Åbo centrum åter av konstupplevelser.

WAMs workshops och konstnärsträff introducerar till Antti Laitinens utställning Det formbara landskapet. I Brinkala galleri visas Äventyrsparkens utställning Salaperäiset surisijat (sv. Mystiska surrare), och i Biologiska museet firas Djurens natt. På huvudbibliotekets innergård får man besöka marknaden för avskrivna böcker och skivor och lyssna till jazz i augustikvällen.

 

Konstens natt på svenska

Kom med på Konstens natt på svenska för hela familjen! Det svenska programmet hittar du på Biskopsgatan på området mellan Sibeliusmuseum, Restaurang Grädda och Humanisticum. Program pågår i alla byggnader och på en utomhusscen. 

Föreningstorget sprider ut sig på gångarna och gräsmattan utanför Restaurang Grädda. Stadens kultur- och motionsinfopunkt är med på Föreningstorget klockan 17.30–19.30. Kom och delta i utlottning av simbiljetter, testa din handmuskelstyrka och hör mera om höstens evenemang, armband och gruppverksamheter! 

 

Konstens natt i Museicentralens museer

WAM, Brinkala galleri och Biologiska museet håller öppet till klockan 23. Entré till halva priset från och med klockan 18.  

 

WAM 

Antti Laitinen Det formbara landskapet 

Videokonstverk, fotografi och installationer som bygger på fysisk verksamhet och timmar av tungt arbete väcker tankar om vårt förhållande till naturen. Laitinen arbetar ofta utgående från performance, och trä både som växande organism och som material har en central roll. 

Kim Laybourn Silly – sorry for calling you an inanimate object 

Verket består av en flerkanalig videoinstallation, där olika scener visas självständigt och samtidigt på tre olika skärmar. Betraktaren upplever verket snarare rumsligt som en plats, eller som en sinnesstämning, än en enhetlig berättelse.

Öppen verkstad klockan 18–22: Växtmotiv på trä

I den öppna verkstaden tillverkar vi vackra nyckelringar och små konstverk av bland annat träskivor och torkade blommor. Det går också att prova på att bränna mönster i trä med kolv. Verkstaden är inspirerad av naturmaterialen och de runda formerna i Antti Laitinens konst. Avgiftsfritt.

Möt Antti Laitinen och delta i workshopen Nail Trunk klockan 18–21 

Välkommen på Nail Trunk-workshop och möt utställningens konstnär! Antti Laitinen berättar om sitt arbete och bakgrunderna till konstverken medan vi spikar på i workshopen. Konstnären, som arbetar i Somero, har utbildats till fotograf vid Åbo konstakademi samt till bildkonstnär vid Bildkonstakademin. Under sin tjugoåriga konstnärsbana har Laitinen deltagit i många konstutställningar både i Finland och utomlands, till exempel i Venedigbiennalen. Laitinens produktion förenar performance, installationer, fotografi och video. I fokus står ofta ett tungt och tidsdrygt arbete som stundom ter sig absurt. 

På Ekoluoto intill museet finns Antti Laitinens Nail Trunk, ett involverande konstverk som blir färdigt under utställningens gång. Programmet på Ekoluoto är avgiftsfritt.

WAM, Östra Strandgata 38, wam.fi

 

Brinkala galleri 

Barnkulturcentret Äventyrsparkens utställning Salaperäiset surisijat  

Äventyrsparkens 40-års jubileumsutställning Salaperäiset surisijat (sv. Mystiska surrare) tar betraktaren på en resa till en fantasivärld och till möten med nya, häpnadsväckande små och stora surrande kryp. Välkommen med på ett äventyr! Fri entré hela dagen. 

Brinkala galleri, Gamla Stortorget 3, turku.fi/brinkkala

 

Biologiska museet 

Djurens natt 

Under Djurens natt bjuds det på fakta, konst och historier om vår miljö – utan att glömma bajset! 

Biologiska museet, Jungfrustigen 1, turku.fi/biologinenmuseo

 

Åbo stadsbibliotek 

Marknad för avskrivna böcker och skivor 

Avskrivna böcker och skivor säljs på Biblioteksgården klockan 16–19. I urvalet finns även Museicentralens avskrivna publikationer. Som soundtrack fungerar melodier från avskrivna skivor som finns till salu på marknaden. 

Marknaden avslutas med Jazz City Turku som bjuder som jazz i augustikvällen klockan 19–19.45. 

Åbo huvudbibliotek, Slottsgatan 2, turku.fi/kirjasto 

Nyckelord: