Nu är den här, årets högpunkt för varje Åbobo och Åbovän! Under Åbodagen fylls staden av feststämning och otaliga evenemang. Över 90 olika evenemang ordnas under denna festdag som hyllar hembygdskärlek.

Åbodagen har firats sedan år 1961. Evenemanget ordnades först av Åbosällskapet och senare har Åbo stad fortsatt traditionen. Utöver Åbo stad deltar lokala föreningar, företag och klubbar i ordnandet av Åbodagen.

Den tredje söndagen i september erbjuder Åbo mycket att se och uppleva: allt från gratisevenemang till marknadsstämning och programpunkter med havstema. Utöver evenemangen erbjuder Finlands mathuvudstad hungriga och törstiga firare ett mångsidigt utbud av delikatesser i stadens restauranger och kaféer.

På det nya Salutorget och det stämningsfulla Gamla Stortorget utlovas glädje och marknadsstämning. Skärgårds- och designmarknaden bjuder på skärgårdens delikatesser, hantverksprodukter och Åboländsk design. På Gamla Stortorget ordnas ett torgevenemang där lokala föreningar, klubbar och fullmäktigepartier presenterar sin verksamhet. Samtidigt får besökarna njuta av dans- och sångföreställningar. 

Åbos fina stadshus har öppna dörrar under Åbodagen kl. 12–15. Besökarna kan bekanta sig med fullmäktigesalen och den imponerande entrén till stadshuset samt lyssna på borgmästare Minna Arves presentation om aktualiteter Turku täsä ja ny kl. 12.35.

Biologiska museet, Klosterbackens museikvarter, Apoteksmuseet, gården Qwensel, Åbo slott, WAM och Kurala bybacke har gratis inträde under Åbodagen. Under de avgiftsfria Hotel Kakola ennen ja nyt-guidningarna får besökarna bekanta sig med lokalerna i det f.d. länsfängelset. Åbo stads fadderfartyg, minröjningsfartyget Katanpää, besöker Auraån. Fartygets däck är öppet kl. 14–18. Åbo stad bjuder också in studerande att bekanta sig med staden under Åbodagen. Under appron som riktar sig till högskolestuderande besöker deltagarna olika gratis programpunkter och samlar stämplar på sina kartor. Vid slutet av appron kan man byta ut den stämplade kartan mot halarmärken med Åbotema.

Det populära Posankka Racet gör en comeback i programmet! Posankka Race är ett fartfyllt evenemang som samlar in medel för att hålla våra vattendrag rena. Racet ordnas av Pidä Saaristo Siistinä ry och Åbos eget stadsdjur, Posankan. Adoptera din egen lilla posanka för en donation på 10 € på adressen www.posankkarace.fi och kom till åstranden och heja på din tävlingsanka! Med evenemanget vill man fästa Åbobornas uppmärksamhet på att vattendragen nedskräpas. Samtidigt samlar man in medel för att stöda det viktiga arbete som Pidä Saaristo Siistinä ry gör. Den som vill njuta av skärgårdsstämning och havet kan t.ex. delta i en guidad entimmeskryssning som går längs Auraån mot Runsala.

Aurajoen opastuskeskus ordnar evenemang på Myllärintalo, invid Hallisforsen och på Åbo vattenverksmuseum där man kan prova på guidade kanotturer, delta i en kulturpromenad till Virnamäki, bekanta sig med fisktrappor, delta i en uppgiftsbana och mycket annat program för hela familjen. I Äventyrsparken kan man däremot bekanta sig med evolution och insekter på föreställningen Öttiäiset. Föreställningen rekommenderas för barn över 3 år.

Efter att skymningen lagt sig firar Åbo filharmoniska orkester Salutorget med ett videomapping-konstverk. Musiken i konstverket är filharmoniska orkesterns konsertinspelning av Ode till glädjen, som är den sista delen i Ludwig van Beethovens nionde symfoni. Firandet av Åbodagen kulminerar i ett traditionellt fyrverkeri på Samppalinnabacken kl. 21.

En för alla och alla för Åbo!

Uutisen kuva: Jaska Poikonen / Turun kaupunki 2020 | Tanssistudio Flaman esiintyvä tanssiryhmä Flama Crew