På hösten har det gått hundra år sedan Åbo idrottsnämnd sammanträdde för första gången. Temaveckan som ordnas för att fira jubileumsåret kommer att synas runtom i Åbo, kom med!

Nästan alla evenemang under temaveckan är avgiftsfria! Åbo idrottsnämnd och Åbo stads idrottstjänster ordnar temaveckan, och även klubbar och föreningar i Åbo deltar. 

Du kan följa med vår kommunikation under temaveckan på vår webbplats och via våra Åbo i rörelse-kanaler! Inläggen från temaveckan hittar du med hjälp av hashtaggarna #åboirörelse #åboidrottsnämnd100 och #framåttillsammansirörelse. Evenemangen och mer information om dem finns också i Åboregionens evenemangskalender.


Den 9 september kl. 9–12.30 Testdag för seniorer, Kuppis idrottshall 

Alla seniorer i Åbo erbjuds en gratis testdag fredagen den 9 september kl. 9–12.30 i Kuppis idrottshall. Under testdagen gör man olika muskelstyrke-, balans- och uthållighetstester under handledning av yrkespersoner. Man får tips på motion, hemmaträning, näring och förebyggande av fallolyckor. Det kommer även att finnas idrottsföreningar som presenterar sin motionsverksamhet riktad till seniorer!

Man kan anlända när som helst under den tid som evenemanget pågår. Dörrarna stängs kl. 12.30, men man har tid att göra testerna till cirka kl. 13.30. De första 500 deltagarna kommer att bjudas på kaffe med bulle och en överraskningspresent!

Tillgänglighet:

  • Det rekommenderas att rörelsehindrade har med sig en assistent
  • Det finns inga dörrar som öppnas automatiskt
  • Ingång via bowlinghallen för personer som rör sig med rollator och rullstol
  • Det finns ett tillgängligt omklädningsrum, duschrum samt en tillgänglig toalett på bottenvåningen
  • Tillträde till övre våningen sker med hiss eller utifrån

Mer information: Webbplatsen för äldre eller motionsansvarig Topi Hella, tfn 050 554 6224.

I testdagen deltar: Aarnen Talli, FBC Turku, Lahjan Tytöt, Liikkuva resurssikeskus, Tanssiseura Sekahaku, Åbo stads välfärdscenter, Turun Latu, Turun Naisvoimistelijat, Turun Senioriurheilijat, Åbonejdens Förening för Ledpatienter rf, Turun Seudun Vanhustuki, Turun TULE-tietokeskus och Åbo idrottsförbund.

Den 12 september kl. 17–20 Evenemanget Gå, spring, hoppa och studsa, Månbergets idrottsplan 

Motionsevenemanget för alla åldrar ordnas måndagen den 12 september kl. 17–20 på Månbergets idrottsplan. 

Evenemanget bjuder till exempel på trappträning, handledning i löpteknik, streching, boxning, häcklöpning och längdhoppning. Dessutom organiserar löpskolan Vauhtisammakon juoksukoulu lekfulla tävlingar, Turun Latu stavgångteknikträning, Turun Jyry ordnar familjecirkuit och TPS innebandyjuniorer ger handledning i användningen utomhusgymutrustning. Även Åbos idrottsambassadör, friidrottaren Taika Koilahti, deltar!

Under evenemanget lottar vi ut motionspaket och för de 500 första vankas saftservering. På platsen finns en omklädningshytt och toaletter. Det finns endast ett begränsat antal parkeringsplatser i närheten av planen, alltså rekommenderar vi användning av kollektivtrafik. 

Evenemangsplatsen och verksamheten är tillgänglig. Det finns inga tillgängliga toaletter.

Mer information: motionsrådgivare Mikaela Vuoristo tfn 040 5398 578 eller motionssekreterare Heli Sihvonen tfn 050 5546 217.

Den 14 september kl. 13–15.30 Upplevelser av friidrott, Paavo Nurmi stadion 

Vuxna eller seniorer från Åbo är välkomna att fira finländarnas EM-framgångar genom att själv pröva på friidrott!

Under lågtröskelevenemanget kan du fräscha upp gamla färdigheter och lära dig nytt. Kom modigt med och prova till exempel på löpning, längdhopp, kulstötning eller olika kastgrenar. Man behöver inta ha tidigare färdigheter, eftersom det finns ett proffs på plats som ger handledning i teknikerna och grenarna.

Det finns toaletter under läktaren, hinderfri passage. 

Mer information: motionstjänstansvarig Toni Pekkola, tfn 050 554 6228.

Den 14 september kl. 17–20 100-årsfestdans, Kuppis bollhall, Lemminkäinengatan 32 A

100-årsfestdansen är ett dansevenemang för alla som är intresserade av att dansa! Man behöver inte ha några särskilda färdigheter eller någon utrustning. Dansevenemanget är gratis och kräver ingen förhandsanmälan.

Dörrarna öppnas kl. 17. Klockan 17.15–18 bjuder programmet på familjedans där barn och vuxna får dansa under ledning av Mikko Ahti, som är bekant från tv. Klockan 18–18.30 kan man titta på Åboföreningarnas dansföreställningar och kl. 18.30–20 får man dansa i takt med orkestern Timo Rautala & Atlas. I evenemangets buffé får du vila fötterna och uppe i hallen kan du bekanta dig med dansidrottsföreningarnas verksamhet i Åbo. 

En del av dansgolvet har skiljts av och fungerar som ett tillgängligt dansgolv, som är reserverat för personer som till exempel på grund av ett rörelsehjälpmedel eller en sensorisk skada behöver ett rymligt dansgolv. Allmänna assistenter visar hur man rör sig i lokalen.

Det rekommenderas att man kommer till platsen till fots, med cykel eller med kollektivtrafiken. Närmare ankomstanvisningar finns på bollhallens webbplats

Mer information: projektchef Johanna Friman, tfn 050 554 6222.

Den 16 september kl. 8–20 Supergymppadagen på olika håll i Åbo 

Under supergymppadagen kan du gratis bekanta dig med det breda och mångsidiga utbudet av ledd motion i Åbo! Supergymppadagen ordnas runtom i Åbo och klubbar, föreningar och stadens aktörer deltar. Kasta dig in i havet av möjligheter för en engångsupplevelse eller för att hitta en ny hobby!

Det ordnas program hela dagen runtom i Åbo. Att delta förutsätter inget engagemang i verksamheten och man behöver inte anmäla sig till timmarna, med undantag av några av dem.

Utbudet omfattar sådan motion som lämpar sig för familjer, barn och unga, vuxna och äldre.

Läs mer om schemat för dagen och mer information i nyheten om evenemanget eller evenemangskalendern. Välj dina favorittimmar och kom med!

Den 18 september Badplatserna på Åbodagen

Idrottstjänsterna deltar även i år i firandet av Åbodagen! Dagen den 18 september till ära gäller erbjudandet två till priset av en i Samppalinna utebad och i Petrelius och Impivaaras simhallar. Välkommen att simma!