Höstens författarkvällar bjuder utöver en kväll i barnlitteraturens tecken på allt från nature-writing och två författarbröders minnen till dystopisk ungdomsfantasy och deckare. Samtliga kvällar arrangeras som hybridevenemang, dvs för både live-publik på plats och för distanspublik.

Maria Turtschaninoff & Henna Johansdotter: Från jord till land

Den 28:nde årgången av författarserien inleds tisdag 4.10 med Maria Turtschaninoff och Henna Johansdotter. Johansdotter är aktuell med sin andra scifi-roman Sömnlandet, ett oemotståndlig dystopiskt äventyr i en vardag fjärran från våra dagar. Svenskfinlands yngsta sci-fi-författare är gäst tillsammans med Maria Turtschaninoff, internationellt känd bland unga läsare med sin fantasy-serie om Röda Klostret (Maresi, Naondel och Breven från Maresi. Turtschaninoffs första roman för vuxna läsare, Arvejord, är en förtrollande episodroman om människoöden i en liten österbottnisk by under fyra århundraden där naturen och landskapet har djupa rötter i människorna.

Kjell Westö & Mårten Westö: Brödraband

Måndag 24.10 är det dags för författarbröderna Kjell och Mårten Westö att gästa Åbo Svenska Teaters caféescen Tiljan. Boken Åren. Två bröder berättar bjuder på femtio nedslag i bröderna Westös personliga historieskrivning. Hur är det att vara pojke, man, författare, son, far och människa? Hur har världen sett ut, hurdan var musiken, samhället och kärleken? Kan vi dra några lärdomar av våra liv, och i så fall vilka?

Linda Bondestam & Sebastian Nyberg: Skatter långt borta och mycket nära

Tisdag 15.11 blir det kalas och barnsligt allvar med Linda Bondestam och Sebastian Nyberg. Bondestam har illustrerat tiotals barnböcker både i Finland och utomlands, och hör till de mest framstående barnboksillustratörerna i Norden. I höst är hon aktuell med boken God morgon rymden. Serietecknaren Sebastian Nyberg utkommer hösten 2022 med sin andra ungdomsbok Adjutantens hemlighet, en äventyrsbok med både spänning och humor för ca 8-12-åringar. Vad hittar den skrivande serietecknaren och illustratören för likheter och olikheter i sina sätt att berätta?

Karin Collins & Nilla Kjellsdotter: Flicka i blom, flicka i sten

Årets författarserie avslutas tisdag 22.11 med två finlandssvenska deckarförfattare. Karin Collins som i rask takt de senaste åren har kommit ut med tre deckare i stämningsfull Hangö-miljö är nu aktuell med sin första roman Snart har sommarn blommat ut. Karin pratar om sin nyaste bok och kanske något om hur arbetet med den skiljde sig från att skriva en deckare. Kjellsdotter är i år aktuell med Flickan i stenparken, den första boken i en serie på Norstedts förlag om Mija Wadö.

Publiken är som vanligt välkommen att ställa frågor både på plats och på distans till gästerna.

Författarseriens samtal strömmas på Åbo stadsbiblioteks svenskspråkiga facebook-kanal www.facebook.com/abostadsbibliotek

Inträdet är fritt. Publikinsläpp samtliga kvällar kl. 18 och programstart kl. 18.30, ingång via Åbo Svenska Teaters huvudentré.

De aktuella böckerna säljs under kvällen av Kansallinen Kirjakauppa med möjlighet till signering på plats.

Servering med drickbart och tilltugg före evenemanget och i pausen.

Arrangörer är Åbo stads huvudbibliotek och servicehelheten för fritid, Åbolands litteraturförening samt Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi i samarbete med Åbo Svenska Teater. Författarserien 2022 arrangeras med bidrag från Svenska kulturfonden.