​​​​​​​Vetenskaps- och tekniktävlingen Beyond 2030 Challenge utmanar alla studerande på andra stadiet i Finland att hitta kreativa lösningar på frågor de funderar på (eller som berör mänskligheten) och att rädda hela världen. Tävlingen arrangeras gemensamt av Åbo stad och läkemedelsföretaget Bayer.

Den riksomfattande vetenskaps- och tekniktävlingen Beyond 2030 Challenge inbjuder alla unga att testa sin kreativitet, låta sig inspireras till av utveckling och vinna fantastiska priser. Man behöver inte vara en erfaren veteran för att delta, utan det bästa resultatet uppstår när den unga är nyfiken, intresserad och villig att hänge sig åt något. De unga får under hela tävlingen stöd av mentorer, som är högskolestuderande inom de tekniska branscherna.

Endast fantasin sätter gränser vid valet av tema för tävlingsbidraget. Tidigare år har lagen till exempel utvecklat en cancerbehandling, gjort gårdar till kolsänkor och förbättrat Östersjöns kvalitet med blåmusslor. Gemensamt för idéerna har varit att de på ett kreativt sätt kombinerar olika vetenskapsgrenar med det gemensamma målet att hjälpa jordklotet och mänskligheten.

Förra året vanns tävlingen av Erika Pajunens metod för att bedöma markanvändningen. Med hjälp av metoden kan kommuner, fastighetsbolag och hushåll göra sina gårdsområden till kolsänkor – och därmed rädda världen. Hon hade stor nytta av tävlingen.

– Under tävlingen beslutade jag att söka till fortsatta studier i miljö eftersom jag alltid har varit intresserad av naturvetenskaper. Segern i tävlingen var ett pris för långsiktigt arbete, och då studierna framskridit vill jag ta i bruk den innovation för att omvandla gårdsområden till kolsänkor jag utvecklat i tävlingen, berättar Pajunen.  

Tävlingen uppmuntrar unga att fördjupa sig i vetenskap

Tävlingen Beyond 2030 Challenge möjliggörs av ett unikt samarbete mellan den offentliga förvaltningen och privata företag. Innovationsekosystemet, som förenar olika aktörer, och stärkandet av kompetensen bidrar till att Finland hänger med i den globala konkurrensen när det gäller vetenskap och teknologi. Ett av de huvudsakliga målen med tävlingen är att uppmuntra allt fler unga att fördjupa sig i teknik och naturvetenskaper.

Undervisningsminister Li Andersson stöder vetenskaps- och tekniktävlingen.

– Det går inte att rädda världen utan kunskaper, därför uppmuntrar jag alla unga att pröva på olika saker för att hitta sin egen grej. Endast genom att lära oss nya saker och göra saker tillsammans kan vi möta framtiden, säger undervisningsminister Li Andersson.

Tävlingens beskyddare är Åbo stads borgmästare Minna Arve och Bayer Nordics verkställande direktör Christiane Temminghoff. Tävlingsjuryn består av experter på utbildning, vetenskap och teknologi. Juryn leds av Mika Hannula, direktör för Teknologicampus Åbo och vicerektor vid Åbo universitet. 

Teknologicampus Åbo deltar aktivt i samarbetet. Tävlingen stöds dessutom av Åbo Energi, PerkinElmer, Åbonejdens Andelsbank, Genelec, Wärtsilä, Metso Outotec och CADMATIC. 

De bästa idéerna belönas i livefinalen

I tävlingen Beyond 2030 Challenge bildar ungdomarna sina egna lag. Man tävlar i lag bestående av en person eller flera personer och tävlingen kan räknas in i den ungas gymnasie- eller yrkesstudier.

De fina priserna delas ut till hela laget: vinnaren får 5 000 €, tvåan 2 500 € och trean 1 250 €. I fjol belönade juryn dessutom idén om en cancerskärare som vann silver med en bekantningsdag inom cancerforskningen vid Åbo bioteknikcentrum.

Anmälan till Beyond 2030 Challenge är öppen 4.10–18.11.2022. Vinnaren i tävlingen avgörs i en spännande livefinal den 21 april och i semifinalen som ordnas i februari väljs fem finallag ut. Tävlingen ordnas nu för tredje gången.

Anmälning och instruktionsvideo

Anmäl ditt lag till tävlingen senast den 18 november 2022 kl. 23.59.  

Video även på YouTube.