Utkastet till avfallstaxan för 2023 innehåller strukturella förändringar av avfallshanteringens grundavgift. Dessutom sätts avgifter för fastighetsvis insamling av återvinningsbart avfall för de fastigheter där separat insamling av det aktuella avfallet påbörjas nästa år. Du kan lämna in skriftliga åsikter om taxautkastet till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd till och med den 21 november 2022.

En ändring föreslås av betalningskategorierna för avfallshanteringens grundavgift som tar hänsyn till de nya fastighetsvisa skyldigheterna att samla in avfall separat enligt avfallsförordningen. Den tidigare strukturen baserades på avfallshanteringsföreskrifternas skyldigheter om separat insamling, som förnyas i och med ändringen av avfallslagen. Därutöver föreslås en höjning av grundavgiften på så sätt att inkomsten från grundavgiften helt täcker de lagstadgade uppgifter som tillhandahålls. Tidigare behövde även avfallsavgifter från brännbart avfall användas för att tillhandahålla dessa tjänster. Avfallshanteringens grundavgift är en bostadsspecifik årsavgift som används för att täcka kostnaderna för de avfallshanteringstjänster som är avgiftsfria för invånarna i det skede de utnyttjas samt för avfallshanteringens myndighetsverksamhet.

I taxautkastet föreslås enhetliga avgifter för separat insamling av återvinningsbart avfall införas i hela området, när insamlingsskyldigheten träder i kraft och fastighetsvis transport som kommunen anordnar påbörjas under åren 2023–2024. Skyldighet att samla in separat återvinningsbart avfall, det vill säga glas-, plast-, kartong- och metallförpackningsavfall samt småmetall och bioavfall, gäller fastigheter med minst fem lägenheter belägna i tätort. Skyldigheten för fastighetsvis separat insamling av återvinningsbart avfall och övergången av deras fastighetsvisa transporter till en kommunalt anordnad service stadgas i avfallslagen och avfallsförordningen. 

De totala kostnaderna för att organisera avfallshanteringen kommer att öka på grund av prishöjningar på bränslen, el och olika material. Indexhöjningarna återspeglas i taxautkastets transportavgifter som höjningar med 0–14 procent. Transportavgifterna för förpackningsavfall behövde inte höjas tack vare lyckade konkurrensutsättningar. Det har skett höjningar av mottagningsavgifterna för slam från slamavskiljare och slutna tankar på grund av de ökade kostnaderna för avloppsreningsverken och de transportkostnader som orsakats av nedläggningen av några av de mindre avloppsreningsverken i området. Ökningen av kostnaderna för avfallshanteringen kan dock dämpas genom billig avfallsbehandling vid Lounavoimas avfallskraftverk, försäljningsintäkter från den el som produceras av kraftverket och framgångsrika konkurrensutsättningar. 

Det finns en möjlighet till allmän påverkan av de föreslagna taxeändringarna 4.–21.11.2022, då skriftliga åsikter om taxautkastet kan lämnas till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd.