Hösten 2020 utlyste Åbo stad en öppen tävling för en konsthelhet för Sirkkala skola. Första pris gick till stads- och gatukonstnären Maikki Rantalas bidrag Krokodilens TEGELport. Den slutliga konsthelheten förbereds som bäst i samarbete mellan konstnären och skoleleverna.

Sirkkalabarnen går i skola i ljusa och rymliga lokaler på Kärsämäkivägen 11 medan den omfattande grundrenoveringen och nybygget pågår inne i stan. Skolåret 2022–2023 är det andra och sista året i exil. Två årskurser har inlett sin skolgång här, och två avslutar sin lågstadietid i satelliten. 

– Det har funkat jättebra att vara här, vi har varit supernöjda. Tåget går förbi, men det hörs inte in. När barnen är ute på rast och tågen passerar har barnen en signal, berättar rektor Elise Kurtén och mimar ett ryck i signalhornet. De jublar när lokföraren svarar. Godsvagnsföraren lär svara, men inte så ofta passagerartåget.

Konstprojektet för Sirkkala skola pågår för fullt bland annat inom ramen för en tillvalskurs i bildkonst för årskurs 6. 

– Barnen sa ”Oj, får vi vara med?!” i synnerhet ifjol när vi kunde visa lite bilder från den kommande miljön. Maikki har konkretiserat projektet i bildform för barnen, berättar Elise Kurtén. 

Linnea, Isabella och Veronica i årskurs 3 poserar glatt med fantasifigurerna i Kärsämäki. Foto: Sunniva Solstrand, Åbo stad.

Den nya helheten med konstverk är förankrad i Sirkkalagården historiska miljö. Samtidigt knyter arbetet med konsten ihop de två adresserna på ett konkret sätt. Under ledning av Rantala och inspirerade av gamla tegelmästartecken har barnen skapat fantasifigurer som skyndar och springer och pekar åt olika håll. Figurerna kommer att växa och krympa i skala efter behov. De ska finnas på staketet ute på gården i Kärsämäki, men också bli vägvisare i den nya skolan. 

Enligt Elise Kurtén önskade man sig att den nya konsten ska synas i hela Sirkkalas miljö, inte bara i nybygget. 

– Det är faktiskt ganska svårt med tre gårdar: en övre gård och en nedre gård och en mellangård och trappor och korridorer och väg runtomkring. Sirkkala har historiska byggnader och den där långa, långa tegelmuren genom hela kvarteret är någonting karaktäristiskt för gården. När tävlingen var visste jag inte att den nya skolan också ska bli i tegel, säger Maikki Rantala

Delaktigt skapande som ger barnen en möjlighet att direkt påverka sin miljö är en röd tråd i Rantalas projekt. Att göra barnens röster hörda är en givande uppgift. 

Konstnären Maikki Rantala. Foto: Sunniva Solstrand, Åbo stad.

– Jag berättar om processen hela tiden, sätter upp bilder och säger att ”ni ska göra hundra meter konst”. Hur fritt får deltagarna välja allt, eller ska jag dirigera? Det är en ganska svår fråga. På riktigt borde vi arbeta utan några planer, och så ser vi vad som kommer ur det. Men till exempel här har jag två år på mig för att göra ett riktigt fasadkonstverk, så vi måste kontrollera projektet på ett positivt sätt, säger hon om processen.

När vi hälsar på i skolan håller elever i årskurs 6 på med att måla figurer skurna i plywood. Figurerna är en meter stora, och är ett steg i evolutionen från tegelmästartecken till gatkonst. Wilda och Brianna jobbar med en kapybara, och Vilma har en fantasifull snigelgroda på gång. Konst är roligast när man får skapa själv, tycker alla tre. 

Wilda och Brianna målar på en kapybara. Foto: Sunniva Solstrand, Åbo stad.

Sirkkala skolas konsthelhet blir klar i samband med att nybygget och grundrenoveringen färdigställs på våren 2023.