Den traditionella julöppningsdagen firas i Åbo lördagen 26.11. Samtidigt inleds julsäsongen, som bjuder på julstämning och all slags evenemang ända fram till tjugondag Knut. Bekanta dig med programutbudet och kom med och njut av julstadens stämning.   

Den stora julöppningen inleds med domkyrkans julgransfest kl. 15.45. Efter barnens musiklekis och församlingspastor Sofia Flincks tal tänds ljusen i domkyrkans julgran för att lysa upp jultiden.

Efter julgransfesten leder Sagolika julöppningens parad publiken till julgatans invigning på gågatan. I år deltar även cirkusartister i paraden. När paraden nått fram tänder den nyvalda Snödrottningen julgatans ljus i den magiska stämningen.  

Ljus i mörkret 

Ljusstigens ljusevenemang lyser upp mörknande kvällar och temat för evenemanget är maritim stämning. Ljusevenemanget firas kring Aura å 3–6.12. Utöver internationell ljuskonst erbjuds också mycket kringprogram.

Åbo Stadsteater dekorerar än en gång Teaterbron till vintern. Den här gången är temat för belysningen musikalen Hiljaiset sillat.  

I Åbo centrum väntar vi på julen under temadagarna i evenemangshelheten Julstigen. Evenemanget Julens magi och ljusens tid 3.12 bjuder in till centrum för att hitta presentkort och delta i lotteri. Tomtebarnens magiska aktivitetsdag 10.12 gläder barnfamiljerna med tomteorientering, skrivande till jultomten och annat trevligt program. Julgubben är på besök vid Salutorgets informationsdisk.

Julmarknad på Gamla Stortorget

Julmarknaden på Gamla Stortorget bjuder förutom på handelsvaror även på musik-, teater- och cirkusföreställningar under fyra adventsveckoslut från och med 26.11. I vimlet på marknaden deltar också julgubben med sin julmor.

Vid Stortorget väntar också magasinen på Klostermellangatan på marknadsbesökarna. I hantverksbodarna finns många olika presenttips till julklappssäcken.

Den första julen på det nya Salutorget

Det ordnas julprogram på det förnyade Salutorget från julöppningsdagen ända fram till julaftonen. 

Framför den ortodoxa kyrkan, i anslutning till Salutorgets scen, skapas en klotformad konstinstallation av finländskt hantverk som inspirerats av snögloberna, som många säkert känner till från barndomen.

Det upplysta globelementet som skräddarsytts för Salutorget i Åbo kommer att upprepas med förnyat innehåll också under kommande jular. Snögloben blir förhoppningsvis en ny årligen transformerad jultradition och attraktion för Åboborna.

Under julshoppingen kan du beundra den vackra ljusvärlden, stanna upp vid hantverkarnas olika stånd, njuta av varma drycker i stämningsfulla paviljongrestauranger eller beundra Coca-Colas jullångtradare som är på plats 8.12. På julafton betjänar Salutorget kl. 7–12.

Gammaldags julstämning på museerna

Även museerna bjuder på julprogram. I Qwenselska huset firas ståndsfamiljens jul och huset är fullt av feststämning. På Bybacken stökar värdinnan med julförberedelserna och stugan är fylld av doften av pepparkakor och kålrotslåda. På Klosterbacken kan du se hur backens invånare firade årets största fest. 

Under de guidade rundturerna får du bekanta dig med juldelikatesser och dukningar från såväl ståndsfamiljer som hov samt livet förr i tiden under den mörka årstiden. På Tomtegubbens rundvandringar får du höra om Åbo slotts forna invånares liv och händelser.

Julstämning i konstverkstäderna

Julafton nalkas gemytligt med olika konstverkstäder i Äventyrsparken och Vimma. Pyssla med tvålar, ljus eller julpynt och paketera in presenterna i hemgjorda presentpapper. 

De som vill ha lugn och ro kan i sin tur bege sig till de stämningsfulla ljussimningarna i Impivaara och Petrelius simhallar. 

Upplev de stämningsfulla julkonserterna 

Åbo bjuder in stadsborna till självständighetsdagens festkonserter 6.12 kl. 12 och 15. ÅFO:s hederskapellmästare Leif Segerstam leder konserterna. Du kan också följa konserten i direktsändning på nätet på adressen tfo.fi/live.

Julkonserten Ljusets tid spelas i Logomo 14.12 och 15.12. Över 500 barn och unga från skolorna i Åbo uppträder på scenen. Popkantelespelaren Ida Elina är gästsolist på konserten. På scenen ser vi också cirkusgruppen ArtTeatro.

Under december månad sjunger man vackra julsånger i kyrkorna vid flera tillfällen. Delta till exempel i kvällspigga sångstunder i domkyrkan 16.12 kl. 22 eller sjung barnens favoriter i Henrikskyrkan 18.12 kl. 17.  

Fred och hopp inför julen  

Njut av den stämningsfulla luciaandakten och luciatåget i domkyrkan 13.12 kl. 17.30, och under december månad kan du också se luciatåget runtom i centrum.

Ekumeniska julen i Åbo firas i domkyrkan 15.12. Årets tema är Fredens och hoppets budskap till oss alla. Kvällens kapellmästare är Olli Mustonen och solist Maria Ylipää. Det humanitära budskapet framförs av Florens borgmästare Dario Nardella.  

Julfreden utlyses i Åbo 

Julfreden utlyses på Gamla Stortorget i Åbo kl. 12 på julafton. Det som gör julfesten särskilt glädjande är att publiken igen efter ett par coronaår är välkommen att följa utlysningen på plats.  

Du kan höra spådomar för det nya året i Qwensels vagnslider 31.12 kl. 12–15. Barnens nyår firas i Kuppis på Barnmotionens underland kl. 15 och med fyrverkerier kl. 18. Vid årsskiftet ordnas ett traditionellt fyrverkeri på Samppalinnaberget kl. 24.  

En del av evenemangen under julsäsongen 2022: 

Invigning av julsäsongen 26.11 
Domkyrkotorgets julgransfest, Sagolik julöppning i centrum och öppningshelgen för Julmarknaden på Gamla Stortorget. Julbelysningen tänds överallt i staden. 

Julstigen i centrum: Tomtarnas magiska jul
26.11. Den sagolika julöppningen på Universitetsgatan
3.12. Julens magi och ljusets tid
10.12. Tomtebarnens magiska aktivitetsdag
joulunpolku.fi 

Julmarknad på Gamla Stortorget
26.11–18.12 lördagar och söndagar kl. 11–17 under fyra veckor före julen.
suurtorinjoulumarkkinat.fi 

Julöppningshelgen på Klosterbacken
26–27.11 kl. 10–16. Julförberedelser i Klosterbackens hem och hantverkarnas verkstäder. 

Dansteatern ERI: Lahjojen aika
1.12 kl. 18. En förtrollande julsaga för hela familjen. Föreställningar fram till 20.12.  

Ljusevenemanget Ljusstigen
3–6.12. Internationell ljuskonst och mycket kringprogram vid åstranden. 
turku.fi/valonpolku 

Självständighetsdagens specialguidning på Forum Marinum 
6.12 kl. 14 och 16. Mannerheimkorsets riddare på sjöfronten. 

Åbo stads festkonsert på självständighetsdagen
6.12 kl. 12 och 15. Den första konserten visas direkt på webben tfo.fi/live. 

ÅFO: Julen kommer med sång
9.12 kl. 19 i Åbo konserthus. Kom med och sjung de älskade julsångerna. Försångare är körerna vid Puolala musikgymnasium.  

Andakt på Luciadagen
13.12 kl. 17.30 i Åbo domkyrka. Lucia med tärnor samt församlingens barnkör sjunger. Under samma dag höjer luciatåget stämningen även på Hansatorget kl. 19, vid Salutorget 14.12 kl. 18, i Saluhallen 17.12 kl. 9.30 och på Gamla Stortorget 18.12 kl. 16. 

Julkonserten Ljusets tid
14.12 och 15.12. Över 500 barn och unga från Puolalas musikklasser, Luostarivuoren Lyseon lukio, Puolalamäen musiikkilukio och Raija Lehmussaares balettskola uppträder i Logomo.  

De vackraste julsångerna
2.12–18.12. De kära julsångerna ekar igen som allsånger i församlingarna i Åboregionen. 

Ekumenisk jul i Åbo
15.12 kl. 18 i Åbo domkyrka. Inspelningen kan ses på Yle TV1 innan julfreden utlyses. Fritt inträde. 

Traditionell julkonsert: Loisto – Strålglans
17.12 kl. 18 i Martinskyrkan.  

Julaftonsmorgonens öppning
24.12 kl. 7 i Saluhallen. Julaftonsmorgonens öppning hålls av domprosten Aulikki Mäkinen. Företagaren Jaakko Manelius framför julhälsningen från företagarna i Saluhallen. Saluhallen är öppen kl. 6.30–12 på julafton. 

Julfreden utlyses i Åbo
24.12 kl. 12. Julfreden utlyses av protokollchef Mika Akkanen från Brinkalahusets balkong. Utlysningen av julfreden kan följas i Yles tv och radio samt på webben. 

Jul på huvudbiblioteket
24.12. Kom och njut av den fridfulla julstämningen och låna en bokgåva. Huvudbiblioteket håller öppet kl. 11–17 på julafton. 

Staffanssång
26.12 kl. 15. Traditionella staffanvisor ekar igen! Pojkarna från Puolalamäen lukio uppträder på Klosterbacken.  

Nyår i Åbo
31.12 kl. 12–15 Spådomar för det nya året, Apoteksmuseet och Qwenselska huset. 
31.12 kl. 15 Motionens underland och snölekar i Kuppis. Fyrverkerier för barn kl. 18. 
31.12 kl. 24 Fyrverkerier på Samppalinnaberget. 

Trettondagsskridskoåkning
6.1 kl. 11–15.30 en fartfylld och gratis skridskodag på Barkplan 

Fler julevenemang finns på adressen www.turku.fi/sv/jul