Avfallslagen förutsätter att bostadsfastigheter som komposterar bioavfall från köket ska anmäla komposteringen till avfallshanteringsmyndigheten. Anmälan kan göras i e-tjänsten.

Anmäla om kompostering

Vid första inloggning fungerar ditt kundnummer som användarnamn och fakturans nummer som lösenord. Du kan hitta dem t.ex. på din fakturan för avfallsservicens grundavgift som LSJH har skickat.

    Anmälningsskyldigheten gäller alla bostadsfastigheter där bioavfall från köket komposteras. Kompostering av trädgårdsavfall behöver inte anmälas.

    De som bor i egnahemshus anmäler sin egen kompostering. Om flera bostadsfastigheters samkompostering, såväl som kompostering som ordnas gemensamt av delägarna i ett bostadsbolag, görs endast en anmälan per ordnad kompostering.

    Anmälan kan göras på nätet

    Det går lätt att anmäla komposteringen på webbplatsen för Sydvästra Finlands Avfallsservice på adressen https://raportointi.lsjh.fi/sahas.jsp. Komposteringsinformationen överförs via Sydvästra Finlands Avfallsservice till avfallshanteringsnämndens avfallstransport- och kompostregister.

    Anmälan kan också göras på en blankett som skickas till avfallshanteringsmyndigheten per post.

    Mer information om komposteringsanmälan och den utskrivbara blanketten finns på avfallshanteringsnämndens webbsidor.

    Kompostering är ett bra sätt att hantera bioavfall

    Kompostering rekommenderas som ett bra sätt att hantera bioavfall på den plats där det uppkommer. Kompostering främjar återvinningen av näringsämnen, minskar behovet av avfallstransport och kostnaderna för avfallshanteringen. Komposterat bioavfall ger näringsrik kompostjord som kan utnyttjas till exempel i trädgården eller på ett grönsaksland för gödsling eller jordförbättring.

    Avfallslagen ligger bakom komposteringsanmälan

    Anmälningsskyldigheten gällande kompostering av bioavfall från köket grundar sig på avfallslagen. Uppgifterna ska anmälas före utgången av 2022.

    Insamlingen av komposteringsuppgifter gör det möjligt att inkludera bioavfall som invånarna komposterar på egen hand i den riksomfattande beräkningen av mängden återvunnet kommunalt avfall. Uppgifterna om kompostering används också som hjälp vid planeringen och genomförandet av den fastighetsspecifika separata insamlingen av bioavfall, som är ett alternativ till kompostering.

    Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd är avfallshanteringsmyndighet för områdets kommuner

    Information om kompostbehållare samlas in av Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd, som är Sydvästra Finlands avfallshanteringsmyndighet.

    I kommunerna i Sydvästra Finland ansvarar Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, som ägs av 18 kommuner, för det praktiska ordnandet av invånarnas avfallshantering och avfallsrådgivning.