Julfreden utlyses traditionellt även i år från Brinkalahusets balkong på julafton 24.12 kl. 12. Nu när utlysningen under två års tid har skett med undantagsarrangemang, är allmänheten igen välkommen att följa utlysningen på plats när vi nu har återgått till de normala arrangemangen.

– Denna jul har utlysningen av julfreden en alldeles särskild betydelse för oss alla, och jag hoppas av hela mitt hjärta att kärnbudskapet i utlysningen kommer att breda ut sig mer än någonsin i år, säger Åbos borgmästare Minna Arve.

Utlysningen av julfreden på finska och svenska läses av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen. Akkanen utlyser julfreden nu för tionde gången. 

– Efter två undantagsår känns det ytterst viktigt att på nytt få samlas på Gamla Stortorget för att förmedla julfreden till hemmen på olika håll i Finland och till världen, gläder sig Akkanen.

Evenemanget kan också följas via Rundradion på tv, radio eller Yle Arenan. Direktsändningen börjar kl. 11.55. Den teckenspråkstolkade sändningen kan ses som direktsändning på Yle Arenan. 

Ändringar i trafiken

Omgivningen kring Domkyrkan och Gamla Stortorget stängs för trafik och parkering från och med sö 23.12 kl. 8.00. Man meddelar om området med skyltar med flyttningsuppmaning. Arrangemanget undanröjs så fort som möjligt efter evenemanget. Publiken uppmanas att beakta avvikande trafikarrangemang och att komma till platsen i tid till fots eller med kollektivtrafik. Upp till 15 000 personer väntas delta i evenemanget. Nylandsgatan stängs för trafik 24.12 kl. 11.30. 

Jultraditionen har bevarats redan i 700 år

 ”Och varder förty härigenom en allmän julfred kungjord och påbjuden, med åtvarning till envar att denna högtid med tillbörlig andakt fira.” Dessa ord har traditionellt lett till julfirandet och förklarat julen inledd. Från traditionens första århundraden finns inga exakta formuleringar bevarade, men det centrala innehållet har bevarats: den höglästa utlysningen påminner om att julfreden börjar, den uppmanar till att tillbringa högtiden i god sämja, hotar dem som bryter mot freden med stränga straff och önskar god jul.

Utlysningen av julfreden har lästs i Åbo som en så gott som obruten tradition under 700 år ända sedan 1300-talet. Julfreden har utlysts från Brinkalahusets balkong sedan 1886. Det nuvarande formuläret för utlysandet av julfreden är från 1903. 

Julfreden blev inte utlyst på grund av rädslan för flygbombningar år 1939 och under milisstrejken år 1917. Julfreden utlystes veterligen inte under Stora ofreden 1712–1721 och eventuellt inte under åren 1809–1815. Under 2020 och 2021 lästes utlysningen undantagsvis utan publik på grund av den svåra coronasituationen. 

Utlysningen av julfreden i Åbo har sänts i radion sedan 1935. Tv-sändningarna startade 1983 i Finland och från och med 1986 sänds utlysningen av julfreden på tv också i Sverige. Numera kan man följa med utlysningen av julfreden i direktsändning via internet över hela världen.

Program under utlysningen av julfreden i Åbo 24.12.2022

Gamla Stortorget, framför Brinkalahuset:

Finlands röda kors Åbo avdelning delar ut sånger för allmänheten och bjuder på glögg vid Porthans staty. Orden i allsångerna från tillställningen år 2021 utnyttjas i år eftersom evenemanget ordnades då utan publik på grund av coronapandemin.

Kl. 11.30 Flottans musikkår, som styrs av musikkommendörkapten Juha Ketola samt Mieskuoro Laulun Ystävät och Turun NMKY:s manskör Naskalit, som styrs av Nikke Isomöttönen framför julsånger.

Cirka kl. 11.35 framför manskören och Flottans musikkår, styrd av musikkommendörkapten Juha Ketola, julsånger där publiken kan sjunga med om den så önskar. Väderförbehåll.

Ca kl. 11.45 Flottans musikkår, styrd av musikkommendörkapten Juha Ketola

UTLYSNINGEN AV JULFREDEN BÖRJAR

kl. 11.57 Gud är oss en väldig borg – psalm 170; 1, 4                        

kl. 12.00 Åbo domkyrkas klocka slår 12. Inledningsfanfar ur marschen Marskalkens silverhorn, komp. Artturi Rope

Julfreden utlyses i Åbo, protokollchef Mika Akkanen

Vårt land (1. finska, 1. svenska, 2. finska)

Björneborgarnas marsch