När Juhani Koskinen för ungefär fyrtio år sedan som tjugofemåring flyttade till Jyrkkälä, var området fullt av liv.

– När vi kom hit fanns här barnvård, dagisar och skolor. Alla fanns de nära intill. Butik och bankautomat. Och banken fanns där på Hemmilävägen. Då gick bussen ganska lämpligt här. Ja, och så fanns hälsocentralen. Alla grundbehov fick man här i närheten, beskriver Koskinen.

Numera har många tjänster flyttats från förorterna till stan, och det hett efterlängtade apoteket har trots önskemål aldrig kommit till Jyrkkälä. Enligt Koskinen är trafikförbindelserna fortfarande goda, och under fyrtio år har området på många sätt ändrats till det bättre. Man har grundat ett utegym och en skejtbana, och ett bollplank har satts upp för barnens lekar. Gårdsområdenas trevnad har ökat när man planterat träd och anlagt rabatter. 

Invånarna är trevliga nästan helt utan undantag, tycker Koskinen. Han understryker att det sist och slutligen är upp till en själv hur man trivs i samhällsgemenskapen.

– Fast folk är hurdana som helst, och kommer varifrån som helst, så nog går det att komma överens. Det handlar om hur man själv inställer sig. Om man vill ha kritik och vill gnälla och bråka, så nog passar det ju alltid, men det passar inte för mig.

Juhani Koskinen intervjuades den 11 november 2022 i X-trappan i Jyrkkälä. Foton: Satu Aalto / Åbo museicentral.

 

Nyckelord: