Ordförande för Jyrkkäläs boendekommitté Isko Laurell är ett bekant ansikte för Jyrkkäläborna.

Det är inte så konstigt, för han har varit aktiv i boendekommittén i trettiofem år, som ordförande i nästan tjugo. Trots att ordförandeskapet för med sig mycket arbete och ansvar, trivs han bra i sin roll.

– Boendekommittén ordnar all slags utflykter och annat, som vi sysslar med under året. På sommaren for vi till Zoolandia och gick på sommarteater. Sen hade bi Jyrkkäläloppet i augusti. Nu finns det allt möjligt: picknickkryssningar, utflykt till Tuuri, julgröt på självständighetsdagen. Här har vi en soppkanon som vi kokar göten i själva. På nyår blir det naturligtvis fyrverkeri, berättar Laurell.

Under årens lopp har Jyrkkäläs boendekommitté strävat efter att ordna gott om verksamhet för folk i olika åldrar. Laurell säger att det råder stark gemenskap i Jyrkkälä, där det finns invånare till och med i tre generationer. 

– Här finns allt från barnfamiljer till åldringar så att mormor bor här och barnen bor här och barnbarnen bor här, beskriver han.

– Mest humor är dom som sticker härifrån så det smäller i dörrarna. Sen går det 6–7 år och så är dom tillbaka och säger ”nu var det sen också allra bäst att bo här”. Jag känner till många sådana. 

Isko Laurell intervjuades den 22 september 2022 i klubblokalen Berta i Jyrkkälä. Foton: Satu Aalto / Åbo museicentral.

 

Nyckelord: