Den nya strategin för stöd stöder barnens lika deltagande i undervisningen. Strategin för stödet träder i kraft från och med början av år 2023 och drar upp riktlinjerna för Åbo stads specialundervisning under de kommande åren.

Vid förberedelsen av den nya strategin för stöd har man på bred front hört rektorer, lärare samt övriga experter och berörda parter. Då man drog upp strategin förverkligade man också evalueringen av barnpåverkan. 

I den nya strategin för stöd tar man de internationella och nationella linjedragningarna beträffande förstärkande av närskolprincipen samt ett effektivt bruk av de lokala resurserna. Möjligheter till småklasser utökas i framtiden i de olika stadsdelarna allt mera decentraliserat i samband med saneringar och nybyggen. Principen om närskola beaktas från första början av skolstigen så att eleverna lär sig, studerar och växer tillsammans. Utgångspunkt för all undervisning är att verka tillsammans på så sätt att elevens förmågor och färdigheter tas i beaktande. 

– I Åbo, såsom även i alla andra städer, finns det elever som har fördel av mindre undervisningsgrupper eller av det starka stöd en skola med centrerad service ger. Dock kunde flera elever med behov av särskilt stöd studera vid närskolorna i sitt eget bostadsområde och dra nytta av de flexibla undervisningsarrangemangen, berättar Tommi Tuominen, direktör för serviceområdet för finskspråkig grundläggande utbildning. 

En gemensam skola för alla 

I samtliga skolor ger man eleverna vid behov allmänt, intensifierat eller särskilt stöd. I första hand ges stödet i den egna undervisningsgruppen och i den egna skolan med hjälp av olika flexibla arrangemang. Det här innebär att man utökar personalens beredskap och att man riktar resurserna mera decentraliserat. 

– Centrala faktorer i den nya strategin är linjedragningar som berör skolplanering, fortbildning av personal samt riktande av resurserna. Av dessa är skolplaneringen och de åtgärder som berör förverkligandet av dessa planer de mest tidskrävande. Dessutom förstärker man det mångprofessionella samarbetet i skolorna, berättar Marika Rae, chef för specialservice inom grundläggande utbildning. 

I den nya strategin för stöd för eleven har man också beaktat de under byggnad varande regionala skolorna i Slottsstaden, Turun Lyseo och Björnplanens enhetsskola (Karhunaukio) samt Luolavuori skola som nu verkar i tillfälliga lokaler, i vilka man kan komma med utrymmeslösningar som stöder implementeringen av dessa åtgärder. I de nya och de grundligt sanerade utrymmena beaktar man faktorer som stöder flexibla undervisningsarrangemang såsom utrymmen som kan förändras vid behov och behovet av stöd inom ett särskilt område samt tillgänglighet. 

Under våren 2023 kommer man också att förnya strategin för stöd inom andra stadiet.