Kurt Laine flyttade första gången till Jyrkkälä år 1971. År 1973 flyttade han som första invånare in i gårdskarlslägenheten i B-trappan i det nyss färdigställda huset. Laine hör till de få ursprungliga invånarna i Jyrkkälä.  

– Här har jag varit, femtioen år i Jyrkkälä, konstaterar Kurt, långvarig fastighetsskötare i området och organisationsaktiv i boendekommittén.  

På den tiden gjorde fastighetsskötarna allt. 

– De öppnade dörren för folk som ville det [när de glömt nyckeln]. Alldeles till en början fick man två mark i öppningsavgift. Det var väl tre mark på helgerna. Jag minns en gång, när en dam kom någonstansifrån, och skrek ”du täcks ta tre mark!”, minns Laine med ett skratt. 

Laine har en hel del historier på lager från tiden som fastighetsskötare. En del vill han helst glömma, för erfarenheterna har ibland varit våldsamma. Som fastighetsskötare har han sett det mesta. Men ändå tycker Laine att Jyrkkälä är bättre än sitt gamla rykte.  

– Ni har kanske hört att Jyrkkäläs rykte ibland var sådant att man inte kunde komma hit. Folk sa att dit kan man inte flytta och bo. Jag har som princip att man på alla ställen ska se att idag är Jyrkkälä ett fint ställe, understryker Laine. 

Kurt Laine intervjuades i sitt hem i Jyrkkälä den 26 augusti 2022. Foton: Satu Aalto / Åbo museicentral.

 

Nyckelord: