Åbo har av Michelin Guide fått möjlighet att stå värd för världens mest berömda matevenemang, det vill säga det årliga nordiska offentliggörandet av Michelinstjärnor sommaren 2023. Åbo stadsstyrelse godkände förslaget vid sitt sammanträde 16.1.2023.

Michelin Guide offentliggör de nordiska restaurangernas nya Michelinstjärnor vid det årligen genomförda Michelin Star Revelation Event for Nordic Countries -evenemanget. År 2023 får Finland, och matstaden Åbo, för första gången stå värd för evenemanget. Evenemanget äger rum måndagen den 12 juni i evenemangscentret Logomo.

– Vi har nu för första gången valt Finland och det vackra Åbo som plats för vår årliga prisutdelningsceremoni. Detta är ett betydande erkännande både för den lokala och den nationella matkulturen och matarvet. Åbo erbjuder en fullständig inramning för att fira hela den nordiska gastronomins rikedom och djärvhet, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör för Michelin Guide publikationerna.

Offentliggörandet av Michelinstjärnor är världens mest berömda matevenemang och Michelinstjärnorna som delas ut under evenemanget är restaurangbranschens mest eftertraktade och uppskattade erkännande. Vid evenemanget offentliggörs de nya Michelinstjärnorna, erkännandet Michelin Grön Stjärna (Michelin Green Star) och specialpriserna.

– Maten är en betydande del av varenda resa och har redan under flera år fått allt större betydelse som motiverande faktor vid valet av resmål. Vid den lokala maten får resenärerna ta del av oförglömliga upplevelser. I Finland finns det strålande resmål för matresenärer, som till exempel Åbo, men den finländska matens goda kvalitet och den upplevelserika matkulturen är ännu inte särskilt kända i världen. Att få Michelin evenemanget till Finland främjar på ett fint sätt vårt mål att bygga en ännu starkare uppfattning av Finland som matresmål, kommenterar Kristiina Hietasaari, direktör för Visit Finland.

Åbo som nu valts som ort för offentliggörandet av Michelinstjärnorna har byggt upp sin position som intressant matstad målmedvetet och långsiktigt.

– Den här positionen har man uppnått genom ett lysande samarbete mellan olika aktörer. Nu får vi träda i rampljuset som toppobjekt för hela den nordiska gastronomin och presentera Finlands och Åbos matkultur för en verkligt betydande mängd gäster, säger Åbos borgmästare Minna Arve.

En hyllning till matkulturen i Finland och Åbo

I den årligen publicerade The Michelin Guide Nordic Countries – guiden ingår Sverige, Finland, Danmark, Norge och Island. I Nordic-guide upplagan från år 2022 finns det sammanlagt 255 restauranger av vilka 74 har stjärna. I Finland finns det för tillfället sammanlagt åtta restauranger belönade med Michelinstjärna, av vilka sju ligger i Helsingfors och en i Åbo. Restaurang Kaskis i Åbo fick sin första Michelinstjärna på sommaren 2022.

Det ordnas årligen flera evenemang för offentliggörande av Michelinstjärnor runt om i världen och det nordiska evenemanget har tidigare ordnats i bland annat Stavanger, Trondheim och Århus. Nu får man för första gången evenemanget till Finland och till offentliggörandet kommer hundratals gäster, bland annat köksmästare från de nordiska topprestaurangerna och internationell media. Finland och Åbo får således uppträda bland de ansedda målen för matturism och evenemangets publicitetsvärde och synlighet kommer att vara betydande. Detta stöder för sin del bilden av Finland i världen och genom det bland annat livsmedelsexporten.

– Det är verkligt fint att man äntligen fått det nordiska evenemanget för offentliggörande till Finland. De finländska mat- och dryckesprodukterna har redan tidigare vunnit otaliga internationella pris och nu får vi den efterlängtade erkänslan också för den finländska matkulturen. Vi kan vara mycket stolta över den finländska maten, drycken samt över kvaliteten på vårt restaurangutbud. I dessa framträder äkta smaker, ren natur, trygga och hälsosamma råvaror samt nordisk exotism, berättar Esa Wrang, direktör för programmet Food from Finland, Business Finland.

– Matkulturen i Åbo är en både nationellt och internationellt erkänd faktor som ökar livskraften i vår region och drar till sig såväl regionens lokala invånare som resenärer. Därför välkomnar vi med glädje alla vänner av god mat till Åbo, säger Minna Arve.

Samarbetspartners för offentliggörandet av de nordiska Michelinstjärnorna som arrangeras i Åbo är Michelin Nordic Countries, Åbo stad och Business Finland (Visit Finland, Food from Finland. Michelin Guide Nordic Countries är en del av det globala bolaget Michelin Tyre Public Ltd. Business Finland och Visit Finland främjar företag att bli internationella, turism och investeringar i Finland. Business Finlands program Food from Finland koncentrerar sig på att utveckla och få till stånd tillväxt för den finländska livsmedelsbranschen samt att främja exporten med produkter och tjänster med märkesnamn och högt mervärde.