Åbo stad har förbundit sig till ett långsiktigt klimatarbete tillsammans med regionens företag och sammanslutningar. Stadens ambitiösa och systematiska klimatarbete har redan för fjärde gången höjt Åbo till de internationellt erkända ledande klimatstäderna. Borgmästare Minna Arve tog emot hederspriset som delades ut till de bästa klimatstäderna i Paris 16.2.2023.

Åbo stads position bland världens ledande klimatstäder har byggts upp genom flera års målmedvetet arbete. År 2014 var Åbo en av de första städerna i Finland som började rapportera sina klimatåtgärder till CDP:s globala miljödatabas. Det är det mest betydande och mest omfattande rapporteringsverktyget för att följa klimatåtgärder vidtagna av företag, finansinstitut, städer och delstater.

Åbo stads önskemål är därför att allt flera finländska kommuner, företag och sammanslutningar skulle gå med för att utveckla sitt klimatarbete och delta i CDP:s internationella jämförelse av klimatåtgärder.

– Ett tidigarelagt och ambitiöst klimatarbete är en klar konkurrensfördel för Åboregionen eftersom hållbara och gröna lösningar är framtidens lösningar inom varje bransch. Jag är också väldigt glad över att vårt sätt att utföra klimatarbete systematiskt och nätverksmässigt också igen fått internationell erkänsla, konstaterar borgmästare Minna Arve.

För närvarande gör man globalt sett i medeltal mera ambitiöst klimatarbete på stadsnivå än på statlig nivå. Även företagen har en central roll som utvecklare av innovationer och lösningar. Detta skulle inte vara möjligt utan stödjande nätverk.

Företagen i Åboregionen erbjuds kunskap och stöd för klimatarbetet via Åbo klimatteam och samarbete i cirkulär ekonomi. Inom klimatteamet finns det redan 96 klimatåtgärder utförda av lokala aktörer vilka man kan bekanta sig med på stadens webbsidor. Cirkulärekonomin skapar välfärd och nya arbetsplatser i Åboregionen och förstärker områdets ekonomi med visad respekt för naturen.

Åbo stad är också med i UBC-nätverket (Union of the Baltic Cities, nätverk av städer i Östersjöregionen) och utvecklar programmet för hållbar utveckling i Östersjöregionen. Via det globala nätverket för hållbara städer, ICLEI, får och erbjuder Åbo kollegialt stöd då det gäller att ställa upp och uppnå mera ambitiösa klimatmål.

Deltagandet i nätverkens verksamhet och uppföljningen av klimatåtgärderna har för sin del hjälpt att identifiera utvecklingsbehoven och finna metoder för att förverkliga de konkreta åtgärderna i Åbo stads klimatarbete. Med hjälp av klimatåtgärderna har man förbättrat Åbobornas vardagsförhållanden samt ökat stadens trivsel och dragkraft till exempel med hjälp av hållbar mobilitet och samhällsstruktur.

– Med hjälp av rapporteringen får vi värdefull feedback och tack vare den metoder att utveckla och genomföra allt effektivare klimatlösningar. Det kvantitativt största arbetet för att minska utsläpp och gå mot en klimatpositiv region har redan förverkligats. Trots det bör man fortfarande kunna minska utsläppen på ett betydande sätt och snabbt, berättar Åbo stads klimatdirektör Risto Veivo.

Framgång som klimatstad medför internationell synlighet för Åbo

Stadens långsiktiga klimatarbete syns också i det att CDP senaste höst, redan för fjärde gången, poängsatte Åbo bland de bästa klimatstäderna. Bedömningen och den klassificering som görs på basis av den är objektiv och enhetlig för samtliga deltagare.

De städer som placerat sig bäst i bedömningen belönas vid tillställningen CDP Europe Awards 2023 som arrangeras torsdagen den 16 februari i Paris. Tillställningen samlar politiska ledare och chefer inom näringslivet, forskare och journalister för att diskutera kring lösningar om hållbar utveckling. Tema för prisutdelningstillfället är en förändring av den norm som hör ihop med de samhälleliga och ekonomiska systemen till en klimat- och naturpositiv.

Borgmästare Minna Arve och klimatdirektör Risto Veivo deltade i tillställningen som representanter för Åbo stad. Arve tog emot stadens pris och intervjuas därefter av Euronews TV om Åbo stads klimatarbete. Intervjun sänds på Euronews-kanalen i mars.

Åbo stads målsättning är att vara kolneutralt senast år 2029 då staden fyller 800 år. Redan nu har man kunnat skära ner växthusgasutsläppen i Åboregionen med mer än hälften från nivån år 1990. Samtidigt har regionens ekonomi vuxit och de nya koldioxidsnåla lösningarna samt cirkulärekonomin producerat nytt kunnande, konkurrenskraft och arbete.