DigiOne erbjuder skolorna en ny, modern och effektiv tjänst för schemaläggning. Enligt rektorerna i pilotskolorna verkar tjänsten vara lättanvänd.

EN MERA ENHETLIG SERVICEHELHET ÄN FÖRUT

  • DigiOne är en serviceplattform för fostran och utbildning som samlar alla tjänster för den lärande, vårdnadshavare och personal till en lättanvänd helhet. I projektet deltar städerna Vanda, Esbo, Jyväskylä, Lahtis, Uleåborg, Tammerfors och Åbo samt Kommunernas Tiera.
  • Den här nyheten är en fortsättning på den artikelserie som inleddes år 2022 i vilken man berättar ingående om de tjänster som DigiOne erbjuder.
  • Du kan bekanta dig med DigiOne-servicehelheten via den här länken

DigiOne-utbildningen har startat och schemaläggarna i pilotskolorna har bekantat sig med det nya schemaverktyget Untis. I framtiden kan man göra allt planerings- och konstruktionsarbete i en och samma service.

– Målet är att pilotskolorna skall kunna planera läsåret 2023-24 med de nya tjänsterna från DigiOne, berättar Seppo Pukonen, projektchef för DigiOne i Åbo.

Pilotskolor från den grundläggande undervisningen i Åbo är Puropellon koulu, Puolalan koulu, Yli-Maarian koulu och Cygnaeus skola.

Höga förväntningar

Den första grundutbildningen för den nya schematjänsten ordnades i januari.

– Jag tror att DigiOne är en stor förbättring jämfört med den gamla tjänsten. Vi förflyttar oss också beträffande den här tjänsten till 2020-talet säger Mervi Viipuri, rektor för Puropellon koulu.

Viipuri hoppas att den nya tjänsten kommer att spara tid då allt som behöver göras kan skötas på en och samma plats. Efterlängtade förnyelser är också att verktyget är enkelt att använda och att de olika vyerna är logiska.

– På basis av att ha prövat en gång vågar man ännu inte säga väldigt mycket men förväntningarna är höga. Visst förstår jag att det säkert kommer att ske utveckling under resans gång, också utgående från pilotskolornas önskemål.

Nicke Wulff, rektor för Cygnaeus skola och Braheskolan, tror att DigiOne erbjuder ett intressant nytt verktyg för schemaläggning.

– I lågstadieskolorna är det emellanåt utmanande särskilt då det gäller placeringen av språkgrupperna och de valfria ämnena och med det här hoppas jag att få hjälp. Förhoppningsvis öppnar det nya programmet också nya möjligheter att placera lektioner med tanke på samtidig undervisning eller resurslärarnas arbetstimmar.

Noggrann planering bär långt

Den primära avsikten med utbildningsdagarna i januari var att schemaläggarna fick bekanta sig med logiken i Untis och den tänkta ordningen att framskrida. Som utbildningsdata använde man utbildarnas testmaterial vilket följde högstadiets läroplan med dess läroämnen och undervisningsgrupper.

– Det krävs att man fördjupar sig i början då man tar i bruk den nya tjänsten. Den största delen av utbildningsdagarna användes därför till olika förberedelser som det lönar sig för schemaläggarna att göra. Det lönar sig att vara noggrann vid planeringen av scheman eftersom man kan flytta över en god plan som grund för planeringen av följande läsår, påminner Pukonen.

Målet med följande utbildning är därför att göra upp pilotskolornas scheman för läsåret 2023-24.

– Efter det första försöket kan jag konstatera att för oss lågstadierektorer erbjuder det nya programmet ganska måttliga om också positiva förnyelser. I högstadiet skulle förnyelserna ha verkligt många goda verkningar som underlättade vardagen, tror Wulff.

Wulff hoppas att han av DigiOne schemaverktyget kommer att få ett redskap som tillåter olika moderna lösningar som redan existerar i skolorna. Det enda bekymret är systemets flexibilitet.

– Det återstår att se om systemet även kan beakta den enskilda skolans behov.