​​​​​​​Åbo stad erbjuder de unga ett brett och lockande urval utbildningsmöjligheter i den gemensamma ansökan. Åbo stads gymnasier och Åbo yrkesinstitut (TAI) erbjuder de unga toppundervisning i inspirerande utrymmen. I Åbo utexamineras man redo för fortsatta studier och arbetslivet. Niondeklassisterna söker in till en andra stadiets utbildning i den gemensamma ansökan 21.2 – 21.3.2023.

Gymnasieutbildning med olika betoning och på olika språk

Åbo stad har fem finskspråkiga dagsgymnasier, det svenskspråkiga gymnasiet Katedralskolan i Åbo och gymnasiet Turku International School, som erbjuder undervisning på engelska (Turun kansainvälinen koulu). Utöver dessa erbjuder kvällsgymnasiet Turun iltalukio (Åbo kvällsgymnasium) gymnasieutbildning för bl.a. studerande som siktar på dubbelexamen.

Gymnasierna i Åbo erbjuder utöver en bred allmänbildning även en möjlighet att specialisera sig redan under gymnasiestudierna, till exempel i musik, naturvetenskaper, uttrycksförmåga och idrott. Från gymnasierna i Åbo utexamineras man med toppbetyg och redo för fortsatta studier.

I den gemensamma ansökan på våren 2023 finns det närmare 1 200 nybörjarplatser i Åbo stads daggymnasier, av vilka drygt 300 på speciallinjer.

Fördelen med Åbo yrkesinstitut är rikedomen på studievägar

Vid Åbo yrkesinstitut (TAI) kan man välja mellan 28 grundexamina och flera olika studievägar. Det finns 1 355 nybörjarplatser och år för år har institutet närmare 10 000 studerande. På svenska kan man studera till merkonom eller programutvecklare. Vid Åbo yrkesinstitut kan man i samband med vilken yrkesinriktad grundexamen som helst också avlägga studentexamen, dvs. dubbelexamen. Åbo yrkesinstitut är då man till exempel ser till antalet studerande den yrkesinriktade läroanstalt i Egentliga Finland som har den största dragningskraften.

Hux-utbildningen befäster den studerandes färdigheter

Utbildning som handleder för examensutbildning, eller Hux-utbildning, ger den studerande en möjlighet att bekanta sig med yrkes- eller gymnasiestudier. Utbildningen stärker också de färdigheter som krävs på andra stadiet. Hux-utbildningen påbörjade sin verksamhet på hösten 2022 och ersatte den tidigare påbyggnadsundervisningen (10-klassen) i den grundläggande utbildningen, utbildningen som förberedde för gymnasieutbildning (LUVA) och utbildningen som handledde för yrkesutbildning (VALMA).

Åbo stad erbjuder i den gemensamma ansökan Hux-utbildning både vid Åbo yrkesinstitut och Åbo kvällsgymnasium (Turun iltalukio). Båda utbildningarna är på finska.

Idrottarens väg till gymnasiet och en yrkesexamen

Det är möjligt för idrottare att, vid sidan av studierna, fortsätta att träna sin gren fullödigt i Turun Seudun Urheiluakatemia träningsgrupper. Idrottsakademin är verksam i Kerttulin urheilulukio, Åbo yrkesinstitut och Katedralskolan i Åbo. Idrottarutbildningen är öppen för idrottare inom alla grenar. Till utbildningen väljs varje år nationellt sett begåvade idrottare i sin åldersklass.