Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd uppdaterar avfallshanteringsföreskrifterna. Utkastet till föreskrifterna hålls framlagd i Åbo stads informationsnätverk. Åsikter om utkastet kan till lämnas till nämnden senast 1.4.2023.

Utkastet till de nya avfallshanteringsföreskrifterna baserar sig på avfallslagens (646/2011) 91 paragraf, enligt vilken kommunen får utfärda för verkställigheten av denna lag behövliga allmänna föreskrifter gällande avfallshantering. Föreskrifter kan utfärdas till exempel om sortering, insamling, transport, återvinning och bortskaffande av avfall från bostäder samt om åtgärder för att förhindra nedskräpning.

Under de senaste åren har det skett flera betydande förändringar i avfallslagstiftningen, som har lett till att det är nödvändigt att uppdatera de kommunala avfallshanteringsföreskrifterna. Detta säkerställer att bestämmelserna på olika nivåer inte motsäger varandra. Uppdateringen är också nödvändig för att förena föreskrifterna i hela nämndens verksamhetsområde efter att Nystad blev en del av samarbetsområdet för Sydvästra Finlands avfallsservice.

Utkastet till de nya avfallshanteringsföreskrifterna motsvarar huvudsakligen de nu gällande föreskrifterna. De mest betydande förändringarna i utkastet gäller fastighetsvis separat insamling av förpackningsavfall och bioavfall, anmälan om kompostering av bioavfall, tömningsintervall för avfallskärl, slamavskiljare och slutna tankar, avhämtnings- och lastningstider av avfall samt placering av slamavskiljare och slutna tankar på fastigheten.

Kungörelsen, utkastet till avfallshanteringsföreskrifterna i Sydvästra Finland och redogörelsen för de viktigaste förändringar i dem hålls framlagda från och med 22.2.2023 i Åbo stads informationsnätverk, adress www.turku.fi/sv/kungorelser.

Skriftliga åsikter om utkastet till de nya avfallshanteringsföreskrifterna kan lämnas senast den 1.4.2023 kl. 15. Åsikterna ska lämnas till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd, PB 355, 20101 Åbo eller per e-post till jatehuoltolautakunta@turku.fi.

Utkastet gäller avfallshanteringsföreskrifterna i Aura, S:t Karins, Kimitoön, Lundo, Masku, S:t Mårtens, Virmo, Nådendal, Nousis, Nystad, Pargas, Pemar, Pöytis, Reso, Rusko, Sagu, Salo, Åbo och Nystad områden.