Åbo stad öppnar en konstutlysning för yrkespersoner inom det visuella området som en del av Åbo nationalstadsparks 10-årsjubileum. Konstutlysningen inleds den 17 mars 2023 och avslutas den 14 april 2023. Totalt har 40 000 euro reserverats för anordnandet av konstutlysningen. Konstutlysningen genomförs som ett samarbete mellan Åbo stads spetsprojekt för kultur och fonden för förskönelse.

Tidtabell för konstutlysningen

Förslaget lämnas in via Kulta-systemet på adressen lomakkeet.turku.fi.  

Ansökan inleds den 17 mars 2023 kl. 9.00 och avslutas den 14 april 2023 kl. 16.00.

En urvalsgrupp bestående av medlemmar i Åbo stads styrgrupp för offentlig konst och spetsprojektet för kultur beslutar om de förslag som ska genomföras vecka 18.

Verken visas i stadsrummet under en separat överenskommen tidsperiod i juni-december 2023.

Ansökan, anvisningar och bidragsvillkor

Lämna in din ansökan i Kulta-systemet
(Vi rekommenderar att använda bidragssystemet i webbläsarna Mozilla Firefox, Safari eller Google Chrome.)

Anvisningar om bidragsansökningssystemet

Konstutlysningens innehåll

Deltagarna i konstutlysningen kan föreslå temporära offentliga konstverk eller element av konstverkskaraktär som placeras i Åbo nationalstadspark. Formen för det föreslagna konstverket är fri, så det kan till exempel vara fråga om ett visuellt konstverk, en performance, ett ljudverk eller ett gemensamt verk. En del av verket (dock inte hela verket) kan genomföras i digital form som kan visas för allmänheten via nätet.

Åbo nationalstadspark grundades 2013 och är det värdefullaste kärnområdet för stadens grön- och rekreationsnätverk. Det sträcker sig på cirka 15 kilometers längd från Erstan till byn för levande historia på Kurala bybacke. Parkens hjärta är miljön vid Aura å. Stadsparkens områden sträcker sig från Kurala bybacke och kulturlandskapet i Aura ådal bland annat via Studentbyn, Åbo gamla stadskärna samt Chiewitz serpentin och Kakolas tidigare centralfängelse ända till Runsala.

Bland de förslag som inkommit inom utsatt tid väljer urvalsarbetsgruppen ut fyra genomförbara idéer som alla beviljas ett arvode på 5 000 euro (moms 0 %) för planeringen. De fyra utvalda förslagen får efter planeringsskedet ett arvode på 5 000 euro (moms 0 %) för genomförandet. Arvoden för utkast och genomförande betalas mot faktura. 

De färdiga idéerna ska kunna förverkligas i nationalstadsparkens område så att de visas under en separat överenskommen tidsperiod i juni-december 2023. De utvalda förslagen genomförs på ett sätt som lämpar sig för presentation i ett offentligt utrymme eller på annat sätt når en så bred publik som möjligt.

Konstnärerna för de förslag som ska genomföras äger verken under hela processen, även efter att visningen avslutats. Staden försäkrar inte verken och förbinder sig inte att underhålla dem under den tid de visas. Konstnärerna ansvarar själva för transporten av verken till visningsplatsen, monteringen på plats samt bortförandet av verken. De som ger förslag ska ha upphovsrätt till sina egna verk och deras delar.

Med konstutlysningen strävar man efter att främja yrkeskonstnärernas arbetsförutsättningar, invånarnas delaktighet och välbefinnande samt att hämta visuella element till området för Åbo nationalstadspark som firar 10-årsjubileum.

Arbetsgrupp Ättnekotnels Konstflotte. Bild: Jirka Silander

Vem riktar sig konstutlysningen till?

I konstutlysningen kan delta

a) personer med utbildning inom det visuella området med en examen på minst andra stadiet eller
b) personer med minst två års arbetserfarenhet inom området.

Även arbetsgrupper kan delta, då ska åtminstone gruppens ansvarsperson uppfylla de yrkesmässiga krav som ställs i konstutlysningen.

Vad betonas i valet av förslag?

Konstutlysningen genomförs som en del av Åbo nationalstadsparks 10-årsjubileum. Det är önskvärt att verken främjar kännedom om Åbo nationalstadspark och inspirerar till att bekanta sig med den med nya ögon. 

Vid valet av verk prioriteras förslag som förverkligar:

  • miljö, t.ex. användning av ekologiska material (t.ex. återvinnings- eller naturmaterial)
  • platsbundenhet
  • gemenskap och delaktighet för invånarna och andra aktörer i genomförandet av verket
  • att nå olika målgrupper och åldersgrupper
  • främjande av välfärd med hjälp av konst och kultur
  • samarbete med lokala aktörer
  • överraskningsmoment

Det valda genomförandet ska producera ett verk, ett evenemang eller en process som genomförs i Åbo nationalstadspark och som till exempel kan vara att miljö- eller jordkonstverk eller en verksamhet som skapar gemenskap och glädje i området.

Frågor om konstutlysningen besvaras av

Heli Lempa, projektchef
Spetsprojektet för kultur
heli.lempa@turku.fi, tfn 044 907 3539