Påsken kommer med program för alla smaker. I Äventyrsparken skapas det påskfigurer och i Vimma letas det påskägg. Museerna bjuder på påsktraditioner och Åbo filharmoniska orkester ger konsert med helgens stämningar.

Program för hela familjen i Barnkulturcentret Äventyrsparken

På påskdagen bjuder häxlika parkkonstnärer in till gemensamma påsklekar, och för deltagare i jakten på påsköverraskningar har vi gömt hundra överraskningar runtom i parken. I konstverkstaden skapas det påskfigurer och vid grillen får man tillaga medhavd matsäck.

Mera information och anmälningar till konstverkstaden (på finska) turku.fi/seikkailupuisto.  

Påskvimmel för unga i Café Vimma

I Café Vimma utlovas det frågesport, film och påskäggsletning måndagen den 3 april, onsdagen den 5 april och torsdagen den 6 april. Påskäggsletningen börjar klockan 9.30 och håller på tills den sista överraskningen är hittad.

Det blir Kahoot! -frågesport med olika teman och bingo klockan 15, och Disneyfilmerna kör igång klockan 16 och 18. Dessutom överraskningslotteri på Vimmas Instagram @vimmaturku.

Mera information och konstverkstädernas program (på finska) turku.fi/vimma.

Skejthallen Cube och ungdomsgårdarna

Skejthallen Cube har öppet på söndag och måndag den 9–10 april. Stadens ungdomsgårdar har stängt den 7–10 april.

Påskprogram i museerna

Kurala Bybacke förbereder man sig för påskhelgen redan i god tid. Det ska kokas memma, pysslas påskdekorationer och tillverkas riskvastar.
 
Apoteksmuseet & gården Qwensels guidningar (på finska) får man höra om livet i stan för tvåhundra år sedan, när medicine professor Pipping med familj bodde i gården. Barnen får lösa apotekstuppens påskuppgifter.

Före påsk utlovas dessutom första april-guidning (på finska), där museets historia kryddas med halvsanningar och hellögner. I museet även utställningen Kvicksilver på liv och död.  
 
I Biologiska museets nya utställning Samlingar från när och fjärran tar vi en titt på skatter ur de fascinerande naturhistoriska samlingarna. I utställningen visas bland annat fjärilsarten Graphium weiskei, som lever på 1400 meters höjd i Papua Nya Guinea, sydamerikanska fjärilar av Morpho-släktet samt spökskräckor från fjärran länder.
 
Under påskhelgen på Klosterbacken bekantar vi oss med kalastraditioner och njuter av vårens stora fest. På programmet bland annat äggrullning, demonstration av ikonmålning, påskäggsdekorationer och näverarbete, samt infokvarter med påsken som tema. I verkstaden får man tillverka traditionella lyckosymboler.
 
Under den guidade rundvandringen (på finska) Fest och vardag på Åbo slott blir såväl vanligt liv som festligheter, krig och kärlet, livet på medeltiden och renässanshovets prakt i Åbo slott bekanta. Utställningen Prinsessans resa är en sagoboksaktig och aktiverande helhet, där barn i lågstadieåldern med hjälp av lek och olika uppgifter blir bekanta med Katarina Jagellonicas livsskeden.

I WAM visas Jan Kenneth Weckmans Corpus samt konstnärsgruppen SALONG 3+ Renaissance, två utställningar med stark Åboanknytning. Mounira Al Solhs videoinstallation Hop to Hope visas i WAMx.

Museerna är öppna under påskhelgen på lördag och söndag den 8–9 april. Museerna har stängt på långfredagen och annandag påsk den 7 och 10 april.
Läs mera turku.fi/sv/museum.

Palmsöndagens och långfredagens konserter

På palmsöndagen njuter vi av kammarmusik i Sibeliusmuseum, där Johannes Brahms klarinettkvintett och Osvaldo Golijovs The Dreams and Prayers of Isaac the Blind står på programmet.

En stark och övertygande musikalisk helhet klingar i Domkyrkan på långfredagen. Av nutidskompositörernas produktion finns Sebastian Fagerlunds musikaliska bön Preghiera och Valentin Silvestrovs Messenger på programmet. I den senare är budbäraren en länk mellan denna värld och livet efter detta. Antonio Vivaldis Stabat Mater och Filiae maestae Jerusalem, som beskriver påskens händelser, Georg Friedrich Händels Largo ur operan Xerxes, samt Pietro Antonio Locatellis Sinfonia Funebre representerar den sirliga barockmusiken. Den virtuose Ross Jamie Collins, som tagit musikvärlden med storm, leder konserten. Kontratenor Teppo Lampela är solist.

Mera information: tfo.fi

Simma och på gym på påsken

Simhallarna har öppet på lördag och söndag 8–9 april, men håller stängt på långfredagen och annandag påsk den 7 och 10 april. Impivaara simhall är öppen lördag och söndag klockan 9–17, och Petrelius simhall klockan 10–14.30.
Läs mera turku.fi/uimahalli

Obs! Barnmotionens underland den 9 april är inställda.

Biblioteken stillnar till påsk – meröppet i bruk som vanligt

Huvudbiblioteket samt närbiblioteken har stängt den 7 och 9–10 april. Torsdagen den 6 april stänger huvudbiblioteket klockan 17, och filialerna senast klockan 16. Bokbussen trafikerar fram till klockan 15 på torsdagen. Bokbussen kör inte den 7–10 april. Närbibliotekens meröppet betjänar som vanligt även under påskhelgen.

 

 

 

Nyckelord: