Åbo stad övergår inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen till klientinformationssystemet eVaka från och med vecka 19. eVaka ersätter applikationen Päikky och Wilma-systemet. I fortsättningen sker även ansökan till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen i Åbo i eVaka. Alla ärenden inom småbarnspedagogiken kan således i fortsättningen skötas med en och samma inloggning.

Användningen av Päikky- och Wilma-applikationerna inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen upphör 31.5.2023. På grund av systembytet tar småbarnspedagogiken inte emot elektroniska ansökningar under tiden mellan 27.4–7.5.2023. Småbarnspedagogikens servicehandledning, telefon och chat, har begränsad betjäning 27.4–7.5.2023. Småbarnpedagogikens servicehandledning i Monitori vid Salutorget betjänar normalt. Vårdnadshavarna kan använda eVaka från och med vecka 19 på adressen evaka.turku.fi.  Nuvarande klienter informeras om förändringen i Wilma.

eVaka gör det smidigare för vårdnadshavarna att sköta ärenden

För vårdnadshavarna utlovar eVaka lättare skötsel av ärenden eftersom man kan sköta alla ärenden som berör småbarnspedagogiken med en och samma inloggning.

- För vårdnadshavarna kommer eVaka att vara en kanal längs vilken de kan sköta alla ärenden inom småbarnspedagogiken. Man kan ansöka om plats inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen, meddela inkomstuppgifter, meddela barnets närvarotider, kommunicera med personalen inom småbarnspedagogiken och delta i den pedagogiska dokumentationen tillsammans med personalen, säger projektchef Olli-Matti Orpana.

eVaka i Åbo betjänar vårdnadshavarna på tre språk: finska, svenska och engelska. Den webbläsarbaserade eVaka är utvecklad och utvecklas vidare i samarbete med städerna Esbo, Tammerfors och Uleåborg. Utvecklingsarbetet fortsätter även efter att man tagit tjänsten i bruk.

- Årligen utvecklar man nya funktioner i systemet enligt principerna för smidig utveckling. Funktionerna görs i bitar. Man gissar inte utan lägger till och avlägsnar vid behov utgående från den respons man fått under användningen, berättar Orpana.

I fortsättningen är det möjligt att få besluten elektroniskt

I framtiden är det möjligt för klienten att få de beslut som fattats i eVaka (småbarnspedagogik-, servicesedel- och klientavgiftsbeslut) elektroniskt. eVaka har tjänsten Suomi.fi-meddelanden i bruk och Åbo stad uppmuntrar klienterna att ta tjänsten i bruk.

Mera information om suomi.fi-meddelanden

Ifall man inte använder tjänsten Suomi.fi-meddelanden skickas besluten per brev.

Nyckelord: