Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd behandlar på sitt nästa möte den 4.5. om reformering av områdets avfallshanteringsföreskrifter och transportsystemet för brännbart avfall.

Uppdatering av avfallshanteringsföreskrifter för Sydvästra Finland

Avfallshanteringsföreskrifterna uppdateras till följd av att det skett förändringar i avfallslagstiftningen och utvidgning av verksamhetsområdet. Nystad blev en del av samarbetsområdet för Sydvästra Finlands avfallsservice år 2022.

Enligt 91 § i avfallslagen kommunen får för verkställigheten av denna lag utfärda behövliga allmänna föreskrifter gällande avfallshantering. Föreskrifter kan utfärdas till exempel om sortering, insamling, transport, återvinning och bortskaffande av avfall från bostäder samt om åtgärder för att förhindra nedskräpning.

Avfallshanteringsföreskrifterna för Sydvästra Finland gäller i Aura, S:t Karins, Kimitoön, Lundo, Masku, S:t Mårtens, Virmo, Nådendal, Nousis, Nystad, Pargas, Pemar, Pöytis, Reso, Rusko, Sagu, Salo, Åbo och Nystad.

Transportsystemet för brännbart avfall i Sydvästra Finland

Den gamla avfallslagstiftningens avtalsbaserade avfallstransport är i kraft i Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, stam-Pargas, Pemar, Pöytis, stam-Rusko, Salo, Sagu och Åbo. Avfallshanteringsnämnden behandlar transportsystemet för brännbart avfall efter att Åbo förvaltningsdomstol har förkastat dess tidigare beslut i ärendet.

Transport av avfall som är på kommunens ansvar kan ordnas på två sätt. Enligt 36 § i avfallslagen är avfallstransporter från fastigheter som anordnas av kommunen det primära alternativet. I det här fallet konkurrensutsätter kommunen avfallstransporter per region. Inom avfallshanteringens verksamhetsområdet kan dock beslutas att fastighetsvis transport av avfall i kommunen eller en del av kommunen ordnas så att fastighetsinnehavaren avtalar om den med en avfallstransportör. Detta är endast möjligt om villkoren enligt 37 § i avfallslagen är uppfyllda.

Sydvästra Finland avfallshanteringsnämnds föredragningslistor och protokoll: https://ah.turku.fi/sfan/2023/welcome.htm

 

Nyckelord: