Åbo stadsbibliotek inleder i samarbete med Toyota Auto Finland i maj ett nytt slags försök där innehavare av bibliotekskortet kan låna en elbil för eget bruk. Syftet med försöket är att erbjuda utsläppsfria färdsätt med så låg tröskel som möjligt. Under en tre veckor lång experimentperiod den 8–28 maj går det att låna en elbil från Åbo stadsbibliotek genom vanlig utlåningspraxis.

Låna elbil med bibliotekskortet:

Varaamo

www.toyota.fi/sahkoautokirjastosta

Världens första elbil som kan lånas från ett bibliotek

En gång i tiden gjorde biblioteken internet tillgängligt för alla. Numera hör det till bibliotekens uppgifter att öka medborgarnas teknologiska kunskaper.

– Teknologisk jämlikhet är ett viktigt värde för oss. Vi vill dela information om nya alternativ och innovationer samt möjliggöra olika evenemang, säger direktör för bibliotekstjänster Rebekka Pilppula från Åbo stadsbibliotek.

Stadsbiblioteket har genomfört många olika slags försök de senaste åren, och därmed passade det väl in i kontinuiteten att lägga till en elbil i utlåningssystemet. Åbo stad har som mål att vara koldioxidneutralt senast år 2029, och trafiken har en betydande roll i att nå detta mål.

– Vi var först i Finland med att ta i bruk elbussen. Nu är vi veterligen först i världen med att erbjuda utlåning av en elbil från biblioteket. Det är en hederssak för Åboborna att vara bland de första med att göra nytt, säger Pilppula.

Försöket fokuserar på biblioteksverksamhetens kärnteman cirkulär ekonomi och delningsekonomi. Bibliotekets viktigaste uppgifter är att producera olika tjänster på ett så hållbart och jämlikt sätt som möjligt.

 

Låneelbilen kommer från Toyota

Toyota är samarbetspartner i elbilsexperimentet. Samarbetet grundar sig på enhetliga visioner och värderingar samt en vilja att skapa nya möjligheter. Toyota har en lång historia som utvecklare av utsläppssnål teknologi. Lånebilen är en helelektrisk Toyota av modell bZ4X.

– Vi är entusiastiska över samarbetet som har resulterat i ett nytt sätt att underlätta människors liv. Det är alltid glädjande att upptäcka hur i princip helt olikartade aktörer faktiskt kan dela en likartad värdegrund, säger Mikko Kekäläinen, direktör för Toyota Auto Finland.

– Vi vill inte leva i en värld där progressiv teknologi bara är tillgänglig för ett fåtal. Fri rörlighet är vår kärnvärdering. I dagens diskussioner om drivkraft vill vi erbjuda olika alternativ för att göra vårt gemensamma mål möjligt för alla, fortsätter Kekäläinen.

Diskussionstillfälle bjuder på samtal om framtida färdsätt

Framtida färdsätt och elektrifiering av trafiken är aktuella samtalsämnen. Många funderar på hur man kan välja lösningar med ännu lägre utsläpp och vilka som passar bäst för en själv.

Onsdagen den 10 maj klockan 17.30–19.30 ordnas ett öppet diskussionstillfälle i Studion i Åbo huvudbibliotek (Slottsgatan 2). Under kvällen diskuteras riktlinjerna för mobilitet och hållbar stadsplanering nu och i framtiden. Direktör för bibliotekstjänsterna Rebekka Pilppula leder diskussionen. De övriga paneldeltagarna är:

  • Stella Aaltonen, projektchef för Åbo stads mobilitet och trafik
  • Hanna Kalenoja, Bilbranschens informationscentral, specialsakkunnig inom trafik
  • Katariina Kiviluoto, Åbo yrkeshögskola, specialsakkunnig inom hållbar utveckling
  • Pekka Karvinen, kommunikationschef för Toyota Finland

Elbilen kan lånas via Varaamo för Åbo stadsbiblioteks huvudbibliotek under tiden 8–28 maj. Närmare lånevillkor och anvisningar finns på Varaamos webbplats.

https://www.toyota.fi/ajankohtaista/lainaa-sahkoauto-kirjastokortilla

bilder: Julio Giuseppi