Vid öppnandet av den nya cykelgatan på Rektoråkersgatan och Vatselagatan presenteras det nya färdmedlet för cykeltrafiken i staden. Alla som är intresserade av utvecklingen av cykeltrafiken i staden är välkomna.

Invigningen av den nya cykelgatan på Rektorsåkersgatan och Vatselagatan firas fredagen den 5 maj. kl 15–17 vid Tavasttullens korsning vid Rektoråkersvägen och Tavastvägen. Evenemanget drar också igång Cykelveckan för Åbo, som i år firas över hela Finland 5-14 maj. Vid invigningen av cykelgatan har du en möjlighet att träffa representanter för staden och Trafikskyddet.

Cykelgatan Rektoråkersgatan och Vatselagatan som färdigställts på universitetsområdet är Åbos andra cykelgata, efter stadens första cykelgata som i somras färdigställdes på Köpman Hammars gata.

– Fler cykelgator kommer att byggas i Åbo de närmaste åren. Nästa cykelgata kommer att byggas på Kuratorstigen, vars planer godkändes i början av året av stadsmiljönämnden, säger Taneli Pärssinen, trafikplaneringsingenjör i Åbo stad.

På evenemanget visas en knattebuss upphandlad av staden, som är en åttasitsig eldriven cykel.

Åbo skaffade sammanlagt två knattebussar som gör det möjligt för stadens dagisgrupper att röra sig hållbart under dagen. Knattebussverksamheten startar i Åbo i vår. Dessutom börjar användningen av delade ellastcyklar i Åbo under maj.

Knattebussarna och lastcyklarna är en del av Scale Up-projektet som finansieras av EU-kommissionen.

Förutom knattebussarna kan du vid invigningen bekanta dig med Åbos cykeltrafikmålsnätverk, som godkändes av stadsstyrelsen den 20 mars 2023. På plats kan du även se över reglerna för gång- och cykeltrafik med Trafikskyddets representanter.

Huvudtemat för årets Cykelvecka är "Cykelparkering - rätt lösning till rätt plats". Under veckan syns cyklingen starkt på stadens sociala medier.