Under Åbo matveckor som ordnas för första gången fylls staden av mångsidiga matevenemang. Matveckorna som ordnas den 5–18 juni har byggts upp av aktörer på matfältet i Åbo, som vill presentera stadens rika restaurangkultur i samband med utdelningen av Michelinstjärnorna. De nordiska restaurangernas Michelin-stjärnor delas i år ut i Åbo den 12 juni.

Se hela programmet (på finska): turku.fi/ruokaviikot

 

Under matveckorna ordnas två evenemang som förenar ett stort antal aktörer inom restaurangbranschen i Åbo. Aperitivkulturen som är bekant från Medelhavsländerna anländer till Finland när Turku Aperitivo-veckan för första gången ordnas i Åbo den 5–12 juni. Under veckan kan du köpa en fräsch dryck och en läcker förrätt av antipastotyp från hela 25 restauranger till ett fast pris på 12 euro dagligen kl. 16–20.

Cocktail d'Or förverkligas under den 8–17 juni. För det planerar Finlands bästa köksmästare en dryckesblandning som återspeglar restaurangernas djupaste väsen, tillsammans med den utvalda cocktailbaren i Åbo. 

Turku Aperitivo-veckan 5–12 juni

Delikatesser från Åbos mathistoria

Under matveckorna bekantar vi oss också med Åbos flerfasiga mathistoria. Under rundvandringen Suolasilakasta Michelin-tähteen den 10 juni får vi höra om den åboländska matkulturens tillväxthistoria från medeltiden till nutiden. På Café Qwensels och Apoteksmuseets Viuhka käy teekutsuilla dyker vi närmare in i borgerskapets levnadssätt på 1800-talet med eftermiddagste och lär oss kommunicera med en solfjäder.

Med hjälp av Aboa Vetus Ars Novas medeltida dryckeskulturguidning Kipaten kiltaan, kontaten kotio utreder man var medeltidens bästa fester ordnades. Under matveckorna kan man också delta i verkstaden Itse tehtyä mozzarellaa ja etikkajuustoa, där man lär sig att tillverka ostar med traditionella metoder.

Stadspicknick, Kakola kukkii och Food Days

Matveckorna varar i två veckor, men lördagen den 10 juni har blivit temaveckornas egentliga huvuddag. Då genomförs en Stadspicknick i Åbo centrum, som bjuder in till att njuta av en sommarstad och god mat med hela familjen. Under stadspicknicken ordnas också program på Salutorget, där det spelas musik och Chaîne des Rôtisseurs Turku ry presenterar sig.

Lördagen den 10 juni inleds också evenemanget Food days i Hansakvarteret, som bjuder på läckra rätter och mångsidigt program. Lördagen den 10 juni ordnas också evenemanget Kakola kukkii på Kakolabacken, där det utlovas Pepe Willbergs gratiskonsert, plantering av blommor samt en utomhusmiddag som dukas upp på Kakolas innergård.

Choklad, ramen och nypotatis

Under matveckorna serveras också bland annat läckra tastings. PetriS Chocolate, som har varit framgångsrik i flera internationella chokladtävlingar, ordnar två Elämyksellinen suklaa- ja siideritasting-evenemang i Åbo den 7 och 14 juni. Man bekantar sig också med cider på rundturen Salon siiderireitti den 8 juni, där man besöker hela fyra cidergårdar i Salo.

Dessutom serveras unika läckerheter när Slurp Ride-långtradaren serverar läckra ramen-nudlar med ett glokalt koncept den 8–18 juni. I The Tasting Room bekantar man sig med Egentliga Finlands smaker under tiden 7–17 juni och restaurang Siros unika terrassportioner får ett smakpar av BAR4:s fräscha cocktailar söndagen den 18 juni. Köksmästare Petteri Luoto lagar mat i restaurang OOBU 9–10 juni och sommelier Samuil Angelov låter smaka på viner på picknick i Tammisto trädgård den 14 juni. I Tammisto ordnas också matfestivalen Taste of Archipelago den 17 juni.

Under matveckorna firar restaurang Karu sitt 10-årsjubileum med klassiska rätter och restaurang Teini serverar sina klassiska rätter. I Wiurila herrgård i Salo ordnas en lyxig herrgårdsmiddag den 8 juni. För barnen ordnas Lasten ruokaleiri den 12–16 juni där man lär sig laga mat under ledning av kända toppkockar, såsom Kari “Kape” Aihinen och Linnea Vihunen.

Under matveckorna kryssar man också till Loistokari med ångbåten Ukkopekka för en middag med rökt fisk. Under evenemanget Laidunpiknik avnjuter man en betespicknick på fårbetena i Halikko. Hur skulle det smaka med pintxos på Deliberi eller tårtbuffé på Bore? Du hittar också många läckra smaker i programmet under matveckorna i Saluhallen och på Salutorget. På torsdagen den 7 juni ordnas Barnens dag med glassprovning och spel på Salutorget. På Salutorget finns också närmatsbutiken SaloFood den 6–18 juni.

Under matveckorna kan man också ta del av Michelin-ruset, för måndagen den 12 juni kl. 18 ordnas två liveläktare där man kan följa direktsändningen från utdelningstillfället för Michelinstjärnor i Logomo. Direktsändningen kan följas med i Hansakvarteret eller på Kyrkparkens terrass.

Kyrkparkens terass.

Under matveckorna infaller också nypotatisdagen som firas för första gången den 15 juni. Den bjuder på program på Salutorget i Åbo, en nypotatismiddag på hotellfartyget Bore och i Minttus Bar & Kök i Nagu. Nypotatisen firas också med den välkända festivalen Neitsytperunafestivaali som ordnas i Bryggerirestaurangen Koulu den 16–17 juni, potatisfestivalen De Vita Päron i Nagu den 17 juni samt evenemanget Silli ja uussi peruni i Rimito i Nådendal den 10 juni.

Åbo stad stöder försök med matbaserade upplevelsetjänster

En del av de matevenemang som ordnas under Åbos matveckor ordnas med stöd av Åbo stads samt Åbo stads och Åbo universitets Food Hub-projekt. Våren 2023 ordnade staden och projektet en konkurrensutsättning av försök med matbaserade upplevelsetjänster. Projektet Food Hub finansieras av Europeiska unionen och Egentliga Finlands förbund.

Utifrån konkurrensutsättningen finansieras följande försök: En upplevelserik choklad- och cidertasting, Lasten ruokaleiri, Turku Aperitivo, Kakola kukkii, Cocktail d´Or samt Villa Bella Vistan perin salaperäinen mysteerikahvihetki. Evenemanget mysteerikahvihetki, som kombinerar dramatik och lokalhistoria ordnas, i juli på Villa Bella Vista i Runsala. De övriga försöken genomförs som en del av Åbos matveckor.

Hela programmet under Åbos matveckor finns på adressen turku.fi/ruokaviikot