Åbo nationalstadspark omspänner stadens hela historia gällande både stadens natur, kultur och konst. I år fyller Åbo nationalstadspark 10 år och det firas med ett mångsidigt program runt omkring i Åbo under resten av året.   

Nationalstadsparken är ett nätverk av värdefulla urbana landskap som omfattar stadskulturens och -naturens viktigaste platser. Åbo nationalstadspark är det värdefullaste kärnområdet i stadens grön- och rekreationsnätverk, en cirka 15 kilometer lång sträcka från Erstan till Kuralas by för levande historia.   

- Man kan säga att Åbo nationalstadspark är hela Åbos historia. Den förenar stadens historiska ställning som Finlands äldsta stad och förvaltningens, kyrkans, vetenskapens och handelns centrum samt den vackra naturen. Vi sköter områdena med respekt så att deras värde bevaras även i fortsättningen. I en sådan här omgivning är det fint att leva och verka. Stadsparken har blivit allas vårt gemensamma vardagsrum, beskriver stadens infraunderhållschef och ordförande för nationalstadsparksnätverket Mari Helin

Stadsparken består förutom av naturen i staden också av motion, kultur, historia, arkitektur, restauranger, evenemang och att bara vara – en oskiljaktig del av en trivsam stadskultur.  

Många upplevelser och program i nationella stadsparken  

I juni i år är det tio år sedan beslutet togs att grunda Åbo nationalstadspark. Jubileumsåret firas med många roliga, avgiftsfria evenemang på olika håll i stadsparken. Åtminstone utlovas övernattningar i en park och i en prästgård samt guidade temarundvandringar.  

Därtill får ordnas ett flertal av Åbos centrala evenemang inom nationalstadsparkens område och de karaktäristiska miljöerna tillför evenemangen ett särskilt mervärde. Kesärauha-festivalen och Åbo slotts tornering i Slottsparken, DBTL vid Åbo domkyrka och Ruisrock i Runsala folkpark är exempel på evenemang där historia och kultur förenas på ett exceptionellt upplevelserikt sätt.   

- I samband med jubileumsåret är det bra att påminna om vikten av vår stadsnatur. Det är ingen självklarhet att vi har gröna stadsparker, som bjuder på trevliga vyer och upplevelser under årets alla dagar, påminner Helin.  

Festen pågår hela året, här är några valda evenemang:  

  • Världsmiljödagen och Nationalstadsparkens födelsedag 5.6 
  • Konstens natt 17.8 
  • Sov en natt ute i Slottsparken 26.8 
  • Nationalstadsparkens nätverksdagar i Åbo 31.8–1.9 
  • Åbodagen 17.9 
  • Trädets dag i Slottsparken 27.9 
  • Ljusets stig arrangeras längs med Aura å, nationalstadsparkens hjärta 6–9.12