Gamla Åbo firar på Domkyrkans födelsedag den 17 juni 2023. Festen hålls nu för första gången, och aktörerna i området erbjuder rikligt med aktiviteter och upplevelser för alla åldrar.

Festen i Gamla Åbo 17.6.2023

En del av programmet under Festen i Gamla Åbo är avgiftsbelagd, så det är värt att ta del av dagens programutbud i förväg.

Festen i Gamla Åbo infaller på den bästa möjliga dagen: Domkyrkan som ligger i kärnan av området fyller då 723 år.

– Det är fantastiskt att Domkyrkans födelsedagsfest har utvidgats till en fest över hela Gamla Åbo. Hos oss i Domkyrkan börjar festen på Domcafés terrass klockan 13, och då delar man bland annat ut 400 gratisbiljetter till DBTL:s kyrkokonsert med Tomi Metsäketo lördagen den 29 juli. Caféet är öppet till kvällen och kyrkan har öppet hus fram till klockan 21, säger Åbo domkyrkoförsamlings kommunikationssekreterare Ann-Mari Lehti.

I programmet ingår även fysiska aktiviteter: Pilgrimsfärdscentret ordnar stadspromenader från och med klockan 13. Pilgrimsfärderna med elcykel mot Lundo äger rum klockan 13–16. Anmäl dig i förväg till pilgrimsfärden med elcykel.

Upplevelser för hela familjen erbjuds på Konstens hus gård och Klosterbackens hantverksmuseum. Det lönar sig att rikta sina steg till Konstens hus gård klockan 12–16, då bland annat Linnateatteri och Regionala Danscentret i Västra Finland uppträder samt småförlag har bokförsäljning. Under Klosterbackens Mysterieguidning för barn utreds mysteriet med den försvunna sidenduken genom att samla ledtrådar och lösa kinkiga problem.

För musikhungriga erbjuds en hel del att lyssna på.

– På Sibeliusmuseum har orkestern Åbo Folks! öppen träning klockan 14–17. Det blir ett fräscht arrangerat program som består av Egentliga Finlands dansmusik, allt från polskor till kadriljer och från rimmade folkvisor till tangor. På Atriumgården kan man sitta i en lågfrekvenslänstol och uppleva Antti Tolvis installation Sitt och blå, tipsar Johannes Juva, kulturproducent på Sibeliusmuseum. 

På Kyrkoparkens terrass uppträder Kauko Röyhkä klockan 17, och terrasskvällen avslutas av DJ Janne Salminen klockan 18–22.

– Vid sidan av musik kan man i området smaka tiotals olika viner på Vinfestivalen Viinipuisto och låta fotografera sig i Vesa Aaltonens performativa porträttateljé klockan 12–17. De fotograferade får också behålla fotografierna, berättar Samuli Pasanen, producent för Kyrkoparkens terrass. 

Det mångfaldiga programmet i Konstens hus kulminerar på gården med Flashbang Blockparty från och med klockan 19.30.

Loppisstämning och konst

På Gamla Stortorget försiggår också festvimmel under dagen. På Åbosamfundets Åboloppis kan man göra intressanta fynd och även köpa konst, eftersom Åbo Artotek har ett pop up-försäljningsstånd på torget. På garnförsäljningen på Brinkala gård kan man skaffa garnen för höstens stickningar.

Konsthallens utställningar är öppna klockan 12–16. Till exempel Artoteket har en festutställning vars kurator är domprost Aulikki Mäkinen. I Brinkala galleri kan man i sin tur bekanta sig med både keramik och keramiker på en utställning av gillet Turunmaan keraamikkojen kilta klockan 10–18. I Konstens hus presenteras Kaj Stenvalls utställning Krigets ansikten. Ett stenkast från Stortorget, på museet Aboa Vetus Ars Nova, finns Rauha Mäkiläs och Kari Cavéns utställningar. Och på guidade rundtur kan man bekanta sig med dryckeskulturens historia på finska klockan 13 och på engelska klockan 15.

De som är intresserade av Gamla Åbos historia bör rikta sina steg till Apoteksmuseet och delta i rundturen Palontakaiset (på finska). Under rundturen klockan 14–16 bekantar man sig med trä- och stenbyggnaderna vid åstranden. För att få plats på rundturen bör man anmäla sig i förväg.

– Det är fantastiskt att aktörerna i Gamla Åbo tillsammans har organiserat ett så mångsidigt program på festdagen! Avsikten är att Festen i Gamla Åbo ska ordnas varje år lördagen före midsommar. Jag önskar alla välkomna till festen, säger projektchef Tuija Alihaanperä.