Kaféer och restauranger

På Runsalas kaféer och restauranger kan du avnjuta en god lunch eller ta en uppiggande kopp kaffe med utsikt över havet. Kontrollera de aktuella öppettiderna på kaféets eller restaurangens egen webbplats eller på Facebook.

Avelia
Hevoskarivägen 23

I anslutning till Galleria på varvsområdet finns stämningsfulla kaféet Turkulaine Gaggui kahvila.
Till kaffet serveras sött och salt tilltugg. 

 

Cafe Vanha Tammi
Runsala parkväg 215

Cafe Vanha Tammi finns i Åbo universitets botaniska trädgård. Kom och njut av kaffe med bulle eller en sopplunch mitt i tropikerna.

 

Villa Promenade
Folkparksvägen 76

Villa Promenade i folkparken var känt som Aurinkoravintola i omkring tio års tid. År 2011 fick villan det nya namnet Villa Promenade. Det nya namnet är inspirerat av platsens historia. Det stämningsfulla kaféet serverar salt och sött kaffebröd, glass och läskedrycker.

                              Kafé Villa Promenade

 

Honkapirtti
Albert Ravilas väg

Honkapirtti serverar kaffe och godsaker från det egna bageriet. Titta in för att avnjuta exempelvis en traditionell ärtsoppa med pannkaka.

Timmerstugan planerades och byggdes av JR 14, som var ett infanteriregemente bestående främst av soldater från Åbo och grannkommunerna i kriget 1941–44. Man ville göra stugan till ett utflyktsmål, för att intäkterna därifrån skulle kunna användas för att hjälpa närstående som hamnat i svårigheter.

 

Turun Pursiseura
Runsala parkväg 316

På Turun Pursiseuras restaurang kan man på vardagar avnjuta lunch inklusive sallad och kaffe. Restaurangen har också en à la carte-meny. Fokus i menyn ligger på fisk. Turun Pursiseuras restaurangbyggnad var ursprungligen en privat villa, som Åbo stad tvångsinlöste för att göra till Finlands första civila flygterminal.

 

Villa Kuuva
Kuvavägen 198

Denna villa, som byggdes i mitten av 1800-talet, har tidigare varit i privat bruk. Kaféet serverar bakelser, kakor, smörgåsar och sallader.
Från glasverandan har man en fantastisk utsikt över havet.

 

                                  

Villa Saaro
Saarovägen 59

Kafé Villa Saaro finns på Runsalas campingområde på Saro udde. Villa Saaro serverar varm mat, smörgåsar och bakverk.
Åbo stads egen empirevilla är kulturhistoriskt värdefull. Byggnaden är från 1850 och den inglasade verandan byggdes år 1887.

 

Spahotell Ruissalo
Runsala parkväg 640

I Spahotell Ruissalos entré finns ett trivsamt kafé som erbjuder både salt och sött tilltugg.
I Merisali kan man njuta av frukost-,  lunch- eller middagsbuffén eller beställa från à la carte-menyn.

 

Sommarkafé Paratiisi
Storbocksvägen 39

Sommarkafé Paratiisi verkar i Villa Bella Vistas lokaler och har öppet under sommaren.
Villa Bella Vista ritades av arkitekten Helge Rancken och byggdes på uppdrag av affärsmannen och handlaren Karl Arthur Lindblom och hans hustru Johanna åren 1892–1894. Till villan hörde ursprungligen även en brygga och ett badhus.

 

Restaurant - Aura Golf
Runsala parkväg 536

Oaky Restaurants vid Aura Golf serverar lunch och en kvällsmeny på vardagar. På helgerna serveras portioner och en bistromeny. 

 

Åbo Båtvarv
Hevoskarivägen 23

Zaké Pizzeria & Wine Bar i Runsalas gästhamn är en sommarpizzeria. Förutom artesanpizzor kan italienska antipaster och kvalitetsviner avnjutas på bryggan i Åbo Båtvarvs förnyade pizzeria.  

 

Beställningsrestauranger

 

Marjaniemi
Marjaniemivägen 50

Villa Marjaniemi byggdes av fabrikörssläkten Rettig år 1850.
Numera används villan som konferens-, fest- och bastulokal. Villa Marjaniemis kök kan erbjuda exempelvis en läcker à la carte-meny, en buffémeny eller konferenslunch.

 

Villa Y-hovi
Runsala parkväg 585

August Juselius lät bygga den vackra Villa Y-hovi på 1890-talet enligt arkitekten K.V. Reinius ritningar.
Villan används för bröllop, konferenser, familjefester och andra tillställningar. Cateringservicen ordnar serveringen i enlighet med kundens önskemål.

 

Bastun Myyntimiesten sauna
Kuvavägen 197

Myyntimiesten sauna på vackra Kuva udde kan bokas året runt, och det är också möjligt att beställa catering från Filete Oy.