Oroar du dig över coronaviruset eller alla de förändringar och begränsningar som det orsakar? Se här hur du ska göra om du själv eller din äldre närstående behöver hjälp – eller bara något att göra under dagen.

Aktuell information

Om du blir sjuk

Coronavirusvaccinationerna 

Måltidsservice samt butiks- och apoteksärenden

De som är bosatta i servicecentren får sina portionspaketerade måltider hemlevererade. Vid åldringscentren, stadssjukhuset och servicecentren är det inte möjligt för utomstående att få måltidsservice.

Om du inte är kund i hemvården och behöver måltidsservice, kontakta:

  • Kund- och servicehandledningen för äldre personer i Egentliga Finland, tfn 02 262 6164, vardagar kl. 9-15

Åbo stads butikstjänst

Åbo stad har från den 15 april en butikstjänst för alla de Åbobor som på grund av undantagssituationen inte kan uträtta butiksärenden och som inte har kunnat beställa mat- och dagligvaror till exempel via webbtjänster. Butikshjälpen nås genom den regionala kundrådgivnings- och handledningstjänsten KomPAssi per telefon eller över nätet. Efter att tjänsten kontaktats blir kunden uppringd och hen kan berätta sin inköpslista. Det lönar sig att ha listan färdigt nedskriven. Staden betalar inköpen och fakturerar kunden senare. Man kommer också överens med kunden om nästa butiksbesök per telefon.

Åbo börjar dela ut munskydd till medellösa nästa vecka via mathjälpsplatserna

Tygmasker delas ut i samarbete med församlingarna och de organisationer som ordnar mathjälp. Utdelningen påbörjas i samband med matutdelningen vid mathjälpsplatser.

Tilläggsuppgifter

KomPAssi - kundrådgivnings- och handledningstjänsten för äldre i Egentliga Finland

Butikstjänsten är tills vidare avgiftsfri för kunden. Inköpslistan kan innehålla matvaror och hygienartiklar. Nedfrysta varor, alkohol- och tobaksprodukter samt skraplotter levereras ej. Det är inte nödvändigtvis alltid möjligt att leverera livsmedel av en viss producent eller ett visst varumärke. Om någon vara är slut i affären försöker man hitta en så motsvarande ersättande vara som möjligt.

Mer information: Butiksärenden, Åbo stads måltidsservice och apotekens nätbutiker

Kund- och servicehandledningen för äldre personer i Egentliga Finland

I telefontjänsten får du handledning och rådgivning, om du eller din anhöriga börjar oroa sig över något i vardagen. Det är alltid en servicehandledare som svarar och hjälper dig att hitta rätt tjänster.

  • service på svenska (02) 262 6174, vardagar kl. 9-12
  • service på finska (02) 262 6164, kl. 9-15

Hjälp fås också på webbplatsen Kundrådgivning.fi. Där finns tjänster för äldre personer och närståendevårdare över hela Egentliga Finland samlade på en sida. Notera även sidans Lämna kontaktförfrågan-funktion.

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård nås på servicenumret 02 262 6777

  • må, ti, to och fre kl. 9–11
  • ons kl. 13–15

Krigsveteraner och krigsinvalider

Veteraner och krigsinvalider kan ta kontakt vardagar på numret 040 536 9261.

Organisationers tjänster för seniorer

Organisationer och församlingar erbjuder samtalssällskap och samtalshjälp såväl per telefon som på nätet.

Läs mer: Organisationers tjänster för seniorer

Evenemang och aktiviteter på nätet

Motionstips, konsertinspelningar, teater och andra evenemang finns också tillgängliga på nätet. Du kan delta i dessa virtuella evenemang direkt hemifrån.  

Se alla evenemang: Virtuella evenemang i Åbokalendern

Motionstips att göra hemma: Motionera på webben