För de flesta inleds de studerandes sommar med 1 maj eller senast med att den akademiska skepparexamen på Aura å, det vill säga AATU, avläggs. Åbo bjuder på program för de studerande i sommar, oberoende av om du håller på med sommarstudier, sommarjobbar eller helt enkelt firar semester.

Studentorganisationerna njuter av sommaren och laddar upp inför sommaren

Studentföreningarnas verksamhet lugnar sig inför sommaren efter det aktiva akademiska året. Efter AATU äger fortfarande ett flertal enskilda evenemang rum i maj och juni, men för många är det ferier som gäller. Efter ferierna aktiverar sig studentföreningarna särskilt i augusti då tjuvstarterna börjar och t.ex. vid Åbos medicinska fakultet börjar studierna redan i augusti. Orienteringsveckorna och mässan Study in Turku inleder det nya läsåret med buller och brak i augusti.

Avslappnande sommarevenemang hittar du hos Boost Turku. Startup Journey som fortgår hela sommaren omfattar små evenemang som t.ex. grillfester och kvällssitsar som de deltagande startupföretagen arrangerar. Boost Turku informerar aktivt i sina Facebook- och Instagramkanaler om evenemangen.

En sommar fylld med evenemang i Åbo

I Åbo inleds evenemangssäsongen på allvar i maj. Den traditionella invigningen av Åhamnen och nykomlingen ÅFO på Varvet omfattar flera evenemang med allt från musik till räddningsuppvisningar av vilka de flesta är avgiftsfria. I juni bullrar det till på Åbohimlen när Turku Airshow ta över flygplatsen i Åbo. Till jubileumsårets ära presenteras och uppträder många sällsyntheter. Stämning av idrottsfester förmedlar Paavo Nurmi Games (i juni) och Paavo Nurmi Maraton (i augusti). Maratonrutten går längs den vackra åstranden och Runsala vilket också garanterar åskådarna hög trivsel.

Till midsommar tystnar Åbo men den som firar midsommar i staden kan bonga de flesta midsommardanserna bl.a. på åfartygen och Uittamo-paviljongen. Evenemanget som många Åbobor väntar på och som inleder sommaren är Åbos medeltida marknad. Friluftsmarknaden hämtar den medeltida pulsen till Gamla Stortorget i Åbo. Det ordnas hela tiden små föreställningar på marknaden och de uppträdande förblir i sina roller även mellan föreställningarna. Många hantverkare visar upp sina färdigheter vid sidan om försäljningen. Inträdet till marknaden är gratis.

För många är sommarens musikfestivaler semesterns höjdpunkt. Den största, Ruisrock, syns i Åbo som en festivalveckoslut och i affärerna i centrum har hyllorna sålts tomma. Det lönar sig att köpa biljetterna till festivalerna i god tid: Ruisrock, Ilmiö, Kesärauha och många andra säljer vanligtvis slut biljetterna långt före.

Keskiaikaiset markkinat, kuvaaja: Sami Maanpää

Åbo är friluftsentusiasternas stad

Bland evenemangen finns det många aktiviteter, för den som söker lugn och ro i naturen är Åbo ett ypperligt val. Korta dagsutfärder kan du lätt göra med cykel till Runsala, till Nautela fors och till ruinerna av Kustö borg. Föli transporterar dig till Kuhankuono till priset av en normal bussbiljett. I nationalparkerna Kurjenrahka och Kuhankuono kan du vandra längs allt från korta rutter till rutter som räcker flera dagar. Terrängen är varierande, från stigar till spångar som leder dig mellan skog, kärr och sjöar. I Kuhankuono finns också en kort tillgänglig rutt som är lätt att vandra.

Vattenbussar som går från Aura ås strand transporterar dig förutom till Runsala även till den närliggande skärgården, t.ex. Själö och Utö. Till Runsala kommer du med Föli-kortet men de övriga resmålen förutsätter en särskild biljett. Vattenbussarna till Runsala går längs med hela dagen, men för dem som bor längre bort går bussarna mera sällan och det lönnar sig att planera resan på förhand.

Cafékultur och terassmat till studerandebudget

Det kanske bästa med sommaren är vid sidan om åfartygen caféerna och deras terrasser. Under sommaren lockar åstranden många att tillbringa tid där och slappna av. På Åbos stadsbibliotek kan du enkelt låna en bok och styra kosan mot gräsmattan på åstranden intill eller till terrassen på ett café för att njuta av sommaren.

Flera av restaurangerna i centrum serverar under sommaren lunch på terrassen och sommarlunchen är värd att prova på. I juni lönar det sig att besöka Jungfrupotatisfestivalen eftersom restaurangerna i området bjuder på smårätter med temat potatis. Evenemanget äger rum på Bryggerirestaurang Koulus gård och inträdet är avgiftsfritt. Matgästerna ackompanjeras av Sohos Torwet två gånger om dagen. Med mindre budget lönar det sig att besöka Assaris vindsterrass. Assaris vind är öppen hela sommaren enligt öppettiderna för sommaren och bjuder de studerande på lunch till studentpriser. Unica och Kårkaféerna har också andra restauranger öppna under hela sommaren.