7 skäl att välja Åbo

1. Åbo är studerandenas stad

Hit kommer man från hela Finland – och världen – för att studera! Varje höst börjar cirka 5 000 nya studerande. I Åbo studerar cirka 4 000 internationella studerande från över hundra länder varje år.

2. Studerande trivs i Åbo, visar forskningen

Parker, åstranden, festivaler, kaféer, bibliotek och motionsspår. Åbo är en helhet som det är lätt att förälska sig i. Enligt en studerandeenkät som genomfördes 2020 skulle upp till 98 procent av Åbos högskolestuderande rekommendera Åbo som studiestad för sina vänner. Största delen av högskolestuderandena vill stanna kvar i Åbo även efter studierna. I Åbo är livet smidigt!

3. Studieliv 365 dagar om året

Åbo är en stad med 40 000 studerande och sex högskolor där det händer varje dag (när coronasituationen tillåter). I Finlands första universitetsstad finns det många unika studerandetraditioner och året framskrider i en cykel av studentevenemang. Har du till exempel hört om Fastlaskiainen, som samlar ihop studerande från högskolorna i Åbo till en gemensam backåkningstävling? Vänner, frihet och mångsidiga möjligheter gör studietiden minnesvärd.

4. Åbo har mycket att erbjuda studerande

De sex högskolorna i Åbo erbjuder högklassig och mångsidig utbildning för sina studerande. Utanför skolan stöder studentföreningarna och stadens tjänster lyckan och välbefinnandet. Under Study in Turku-mässan som ordnas på hösten presenteras Åbo stads, lokala företags och föreningars samt studentföreningarnas tjänster och hobbymöjligheter.

Se på videon vad Åbo har att erbjuda nya studerande:

5. Prisvärda studentbostäder

I Åbo kan man bo i händelsernas centrum, men ändå billigt och i lugn och ro. Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) har omkring 7 000 bostäder i 18 olika bostadsobjekt runt om i staden. I Åbo kan man ansöka om en studiebostad redan innan man fått en studieplats. Hyresnivån är förmånlig, villkoren är rättvisa och el, vatten, användningsklar internetuppkoppling samt ett stort urval av elektroniska tjänster, såsom möjlighet att boka bastuturer via nätet, ingår i hyran. Tjänsterna är därmed enkla att använda!

6. Åbo behöver kompetens

I Åboregionen finns 22 000 företag och 147 000 arbetsplatser. De blir hela tiden fler, eftersom en ovanligt stark positiv strukturomvandling är på gång i Åbo. Sjöfarts- och läkemedelsindustrins framgångar återspeglas också i andra branscher.

7. Kompakt storlek

Åbo är en kompakt stad, där det är smidigt och snabbt att ta sig fram. Alla sex campus ligger nära stadscentrum. Se på videon hur det är att röra sig i det kompakta Åbo och hur man kommer från ett ställe till ett annat så fort som möjligt: