Bostäder för studerande

Åbo erbjuder mångsidiga boendealternativ för studerande nära campusen och centrum. Prisnivån är förmånligare än i många andra städer. När man söker bostad bör man ändå vara ute i god tid. Den mest hektiska tiden är i början av läsåret, och flest bostäder blir lediga på våren.

Studentbystiftelsen i Åbo (TYS)

Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) har omkring 7 000 bostäder i 18 olika bostadsobjekt runt om i staden. Hyresnivån är omkring 15–20 % lägre än i privata marknaden. I Åbo kan man ansöka om studiebostad redan innan man har fått besked om sin studieplats.

Hälften av TYS-bostäderna är ettor, och därtill erbjuds bland annat familje- och kollektivbostäder. De flesta av bostäderna finns i Studentbyn, som är belägen nära Åbo universitet och de många möjligheterna till friluftsliv längs Aura å. Till salutorget är det två kilometer och till campuset mindre än en kilometer.

Om du planerar en bostadsbyte är vår och sommar de bästa tiderna att ansöka om en lägenhet. I TYS lägenheter inkluderar hyran el, vatten, internet och fyra bastu skift per månad. Kolla in lägenheterna på TYS webbsidan.

Läs mer om studiebostäderna och hur du ansöker om bostad:

Studentboendet Tavasthem

Tavasthem är studenternas egna hus i centrala Åbo, ett stenkast från både Åbo Akademis campus och centrum. På Tavasthem finns kring 40 studentlägenheter som renoverades 2017, varav största delen är ettor. I huset finns dessutom bland annat gym, studentrestaurang och bastu. På Tavasthem kan du välja mellan att njuta av lugnet i din egna bostad eller att delta i den fina gemenskapen tillsammans med de andra som bor på studentboendet.

Tavasthem ägs av Åbo Akademis Studentkår och hyran är därför betydligt lägre än på den privata marknaden.

Läs mer om Tavasthem och ansök om bostad:

Andra hyresbostäder

Man kan också söka bostad på den privata marknaden:

Hur är det att bo i Åbo? Titta på videon! (på finska)