Motion och friluftsliv

I Åbo är det möjligt att ägna sig åt praktiskt taget vilken fritidsaktivitet som helst. Det finns många olika föreningar, hallar, salar, motionsgrupper och salturer, och priserna är förmånliga för studerande. Allt finns nära, även naturen. Intressanta vandringsleder, nationalparker, jogging- och cykelleder samt världens vackraste skärgård finns inom räckhåll för de studerande.

CampusSport

 

Den gemensamma motionstjänsten CampusSport för Åbos högskolor erbjuder de studerande

  • fem gym, bland vilka det finns gym som lämpar sig för styrketräning, funktionell träning samt för allmän muskelträning
  • Över 100 timmar ledd motion i veckan, allt mellan burlesk till karate
  • Över 30 timmar öppna bollturer till vilka alla är välkomna oberoende av nivå
  • Över 15 olika kurser där du kan lära dig bl.a. pardanser eller tekniken i kettlebells.

Studerande får tillgång till tjänsterna genom att betala en CampusSport läsårsavgift. Medlemmarna får förmåner och rabatter också på andra motionsanläggningar.

Läs mer:

Motionsanläggningar och -föreningar

Åbo stad har många motionsanläggningar, från friluftsbad till bollhallar. Motionsanläggningarna ör öppna för alla stadsbor. Kom också ihåg studerandeförmånerna! Med Åbo stads studentarmband kommer du till stadens idrottsplatser till ett förmånligt månadspris på tio euro. 

I Åbo verkar över 300 klubbar och föreningar som ordnar motionsverksamhet. Hitta en gren som passar dig och kom med!

Åbos studentföreningar ordnar olika slags motionsmöjligheter för studerande.

Läs mer:

Broschyren Fritid i Åbo

Klicka på broschyren för att förstora och ta reda på Åbo fritidssektors studieförmåner:

Friluftsliv

 

I Åbo finns motionsstigar, parker och natur ofta precis utanför ytterdörren, även om du bor mitt i centrum. Kuppisparken är särskilt populära bland de studerande. Den är Finlands största, äldsta och mest mångsidiga stadspark och som ligger nära högskolornas campus. Parken, som kallas för Åbos Central Park, erbjuder nästan obegränsade möjligheter till fritidsaktiviteter.

Idrottsparken är också populära bland de studerande. Den ligger mitt i centrum och är en favorit bland många joggare.

Läs mer:

Utflykter

I Åbo och dess näromgivning finns fantastiska utflyktsmål, historia och vacker natur för alla smaker. Du kan bekanta dig med naturen i näromgivningen med hjälp av de färdiga kulturmotionsrutterna eller varför inte genom geocaching:

Nationalparker

Egentliga Finland har inte mindre än fyra nationalparker. Vandringsleden i Kurjenrahka kan exempelvis nås på under en timme. Du kan ta dig dit även med allmänna transportmedel. Packa en matsäck och gör en utflykt! Mer information om nationalparkernas tjänster och leder samt hur du tar dig dit finns på webbplatsen utinaturen.fi.