Studerandes favoritplatser i Åbo

Åstranden

Mycket i Åbo kretsar kring Aura å. Åstranden är full av kaféer, restauranger och glada människor, men även hemliga picknickplatser, fridfull natur och cykelvägar. Vid åstranden finns Föri, åbåtarna, motionsstigar samt möjligheter till paddling eller paddelsurfing. Vid åstranden kan man sitta och läsa inför en tent eller träffa vänner. Åstranden är Åbos hjärta Med en studerandes ord: ”när man cyklar längs åstranden minns man varför det är så fantastiskt att studera just i Åbo.”

Parkerna

Samppalinnabacken, Idrottsparken, Kuppisparken, Vårdbergsparken, Puolalaparken och många fler. Åbos parker hör till de studerandes absoluta favoriter. I parkerna kan man ägna sig åt allt från parkyoga till skridskoåkning och från frisbeegolf till simning. Parkerna spelar också en speciell roll i de studerandes årliga evenemang, såsom valborg, gulnäbbsintagningarna och fastlagstisdagen. 

 

Studentbyn

Studentbyn i Åbo är många studerandes hemby, nära centrum och campusen. En undersökning av Instagram-bilder visade att den vanligaste taggen i Studentbyn är #happy. Förutom på Instagram kan man bekanta sig med livet i Studentbyn bland annat genom invånarnas bloggar.


 

Runsala

Ön Runsala hör av goda skäl till de studerandes och även andra Åbobors favoriter. Runsala lockar med sandstränder, klippor, Ruisrock, 1800-talsvillor och en botanisk trädgård. Du kan åka till Saro udde med Föli för att grilla och bada eller göra en cykelutflykt till Kuva udde.
 

Bibliotek

I Åbo finns många bibliotek som de studerande har tillgång till. Vart och ett har sin egen atmosfär och vissa av läsesalarna är öppna 24/7. Nätter av tentläsning på biblioteket hör nog till mångas minnen från studietiden. Åbo stadsbibliotek är ett vardagsrum som stadsborna är stolta över. Där kan man också exempelvis använda en 3D-skrivare eller låna en cykel med sitt lånekort.

Källan till informationen är en Instagram-kampanj. Håller du med? Dela med dig av dina Åbotips och favoritplatser till andra studerande under hashtaggen #studyinturku.