Undantagsförhållandena påverkar också vårens största folkfest, valborg. I år håller vi oss hemma, men firar trots allt tillsammans. Det finns distansprogram för flera dagar.

Tips inför hemmavappen: 

Alla #vappenhemma-evenemang hittar du i Åboregionens evenemangskalender

Beställ hem valborgsdelikatesser från Åbos restauranger! Du hittar valborgsmenyer i Ruokaliikkuu.fi-tjänsten

Orsaken till distansvappen är de rådande bestämmelserna om sammankomstbegränsningar till följd av coronasituationen. En viktig regel är alltså att inga fysiska evenemang arrangeras och man bör inte ordna folksamlingar någonstans. Istället hyllas våren där hemma på distans. Utöver studentföreningarnas traditionella valborgsprogram hittar man aktiviteter och underhållning bland annat i fritidssektorns utbud.

- Till mina egna valborgstraditioner hör att samlas vid Konstmuseet på Puolalabacken, studenternas tal till våren och förstås picknick. I år firas vappen hemma. Vi kan följa med mösspåläggningarna på distans och utbringa en skål för våren, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve.

- Under valborg och första maj ska man inte samlas för att fira tillsammans eller gå på picknick i stora grupper. Enligt statsrådets rekommendation ska man undvika all onödig vistelse på offentliga platser. Bara var och en orkar följa anvisningarna och begränsningarna får vi vårt samhälle att återgå till en vanlig vardag så fort som möjligt, säger överkommissarie Stephan Sundqvist från polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Läs också polisens meddelande till valborgsfirarna

 

Studerandes valborg på nätet

Högskolorna i Åbo och deras studentorganisationer är starkt engagerade i ett ansvarsfullt valborgsfirande. Alla studentorganisationer i Åbo ordnar sitt valborgsprogram på distans, och man rekommenderar inga sammankomster under några omständigheter.

Valborgsmässoaftons traditionella mösspåläggning sker tillika på distans och kan ses på Yle Turkus sändning från och med klockan 17.50 på Yle Arenan. Det traditionella valborgsföljet ses också i form av en video på Åbo universitets studentkårs sociala mediekanaler. Första maj firas naturligtvis med hemmapicknick.

Studenthalaren kan hängas upp på en synlig plats och bilder kan delas på sociala medier under #haalarihaaste2020.

Feststämningen kan anas även på radiovågorna! Tvärvetenskapliga campusradion Turun Wappuradio kan höras över nätet www.turunwappuradio.com och på FM-frekvensen 93,8 MHz.

Underhållning och kultur i hemmasoffan

Man kan ta en trygg start inför hemmavappen med bibliotekets valborgskaffelive 30.4 kl. 10-11. Evenemanget hålls på Åbo stadsbiblioteks Instagramkonto och vi får se många bekanta ansikten från morgonkaffestunderna samt några nya bekantskaper från bibliotekets kulisser. Det utlovas livemusik, serpentiner samt snack om studentvappens traditioner och historia.

I Turku Rock Academys virtuella konsert på valborgsmässoafton får vi höra Kappe, som spelar akustisk rock kl. 19. Dimma framför en brokig blandning av olika musikgenrer kl. 21. Tidigare streamade spelningar hittas också på Rock Academys YouTube-kanal.

Hemmavappen förgylls också av Åbo filharmoniska orkesters Kammarmusiklive: i Valborgsmatinén 1.5 kl. 15 framför ÅFO lätta musikpärlor. Duka fram mjöd och munkar och njut av första maj till tonerna av musik!

Fler valborgsaktiviteter hittar du i Åbokalenderns virtuella evenemang.

 

Tips för vappen med familjen

På Vimmas Instagram-konto firar man vappen hela veckan. I Live Präkäämö förbereder man sig för hemmavappen på måndag 27.4 kl. 15.30 med valborgspyssel för dekorering i hemmet och i form av accessoarer. Designa roliga hattar för hela familjen! Nya pysseltips läggs upp varje dag från tisdag till fredag. Det utlovas bland annat enkla pom-poms av dagstidningar och dekorerade mjödflaskor för att sätta guldkant på vardagsrumspicknicken.

I Äventyrsparkens distanskonstverkstad 30.4 tillverkar man ett valborgsdjur av material som hittas hemma. Man kan följa med berättelsen om jätten i Svalbergas grottor på Äventyrsparkens Instagram-konto. 

Man kan också rivstarta valborgsmässoafton med Åbo motionstjänsters valborgsgympa kl. 9.30-10 på Impivaara simhalls Facebook-sida. Du behöver en mjödflaska som redskap. Inför vappen kommer det publiceras en instruktionsvideo för ansvarsfullt friluftsliv, där man påminner om trygga sätt att röra sig utomhus och i naturen i undantagstider.

Fler valborgsaktiviteter hittar du i Åbokalenderns virtuella evenemang.

 

De ungas valborg

Det bjuds på många tjänster och mycket program för unga under valborgsveckan. På ungdomstjänsternas sidor www.turku.fi/sv/unga hittar man samtalsstöd och digitalt tidsfördriv.

På valborgsmässoafton hålls ungdomstjänsternas öppna CSGO 1v1-turnering kl. 16. Den lättsamma turneringen streamas på Turku Game Academys Discord. I turneringen kan man vinna biobiljetter.

På valborgsmässoafton kommer tre arbetspar från det patrullerande ungdomsarbetet röra sig ute på Åbos gator och diskutera med unga. De utbildade ungdomsarbetarna som patrullerar på gatorna rör sig i Hallis och i centrum. De sistnämnda är anträffbara per telefon (Merja, tfn. 050 590 7671 och Eveliina, tfn. 040 617 5754).

Dela dina valborgsbilder #vappenhemma

Hur ser din hemmavalborg ut? Lägg upp en bild på ditt valborgsfirande på Instagram och tagga inlägget med #vappenhemma och @turkukaupunki. De bilder som utstrålar bäst valborgsstämning belönas med små överraskningspriser.