Taika lukee ikäihmisille kirjoja ääneen

Sinustako lukulähetti?

Lukulähetit ovat kaupunginkirjaston vapaaehtoisia, jotka käyvät palvelutaloissa ja vanhainkodeissa lukemassa ääneen sellaisille ikäihmisille, joiden on vaikea itse lukea enää painettua tekstiä. Lukemisen ohessa jutellaan tekstin herättämistä ajatuksista tai muistoista. 

Kuka tahansa ikääntyneiden kohtaamisesta kiinnostunut voi lähteä lukulähetiksi. Koska säännöllisyydellä ja rutiineilla on iso merkitys vanhainkotien arjessa, toivomme vapaaehtoisilta kuitenkin sitoutumista säännöllisiin käynteihin. Lähettinä saat itse valita, kuinka usein ja missä käyt lukemassa, apua sopivan paikan löytämiseen saat kirjastosta.

Lukuläheteille järjestetään kirjastossa säännöllisen epäsäännöllisesti yhteisiä info- ja perehdytystilaisuuksia.

Lisätiedot

Katarina Kapiainen, etunimi.sukunimi@turku.fi, p. 050 594 7235

Taika Kulha, 24, lukee lukulähettinä kirjoja ääneen vanhainkodin asukkaille. Lukulähetiksi herätti ajatus: mitä toivoisin, jos en enää itse pystyisi lukemaan?

Taika oli miettinyt vapaaehtoistoimintaa jo pidempään. Hän ei kuitenkaan ollut löytänyt sopivaa tehtävää, ennen kuin luki kaupunginkirjaston facebook-sivulta lukulähettitoiminnasta. Halu tehdä työtä vanhainkodin asukkaiden kanssa juonsi juurensa lukioaikojen harjoitteluun.

Lukulähettinä Taika käy Kerttulin vanhainkodissa lukemassa kolmen viikon välein. Lukukerrat on jaettu neljän lukulähetin kesken niin, että asukkaille lukuhetkiä on viikoittain, mutta lukulähetit vuorottelevat keskenään.

- Pidän siitä, että voin itse vaikuttaa siihen, milloin ja miten usein ja mitä luen. Toki kuutelen myös kuulijoiden lukutoiveita.

Lukuhetki kestää yleensä 30–45 minuuttia. Yleensä Taika lukee lyhyitä juttuja, kuten pakinoita, kansansatuja tai jonkinlaisia muistelmia, jotka hän on valinnut etukäteen.

- Vaikka kaikki silminnähden nauttivat ääneen lukemisesta, tärkeimmäksi anniksi muodostuu lukuhetkeen liittyvä keskustelu, toisten läsnäolon tankkaaminen.

Läsnäolotaito riittää

Taika kertoo jännittäneensä aluksi, että miten osaisi olla vanhusten kanssa. Hän kertoo kuitenkin huomanneensa, että omana itsenä oleminen riittää.

- Parasta on se kun syntyy keskustelua ja kuulijat ovat aktiivisesti mukana. On mukavaa, että pystyy pienellä teolla piristämään muiden arkea.

Lukulähetti ei tarvitse mitään erityistaitoja. Hyvistä kuuntelu- ja keskustelutaidoista on kuitenkin hyötyä.

- En itse ole mitenkään ulospäinsuuntautunut. Sanoisin että taito olla läsnä riittää.

Taika suosittelee kaikkia niitä, jotka eivät ole löytäneet omaa tapaansa toimia vapaaehtoisena kokeilemaan rohkeasti lukulähettiyttä.

- Kannattaa käydä infotilaisuudessa kuulemassa lisää, sillä se ei velvoita sitoutumaan mihinkään. Aina voi kokeilla, olisiko tämä oma juttu. Itselle tämä on ainakin antoisaa puuhaa, eikä todellakaan vie liikaa aikaa omasta elämästä.