"AITA" ja "Red Thread" Galleria Harmaassa

Galleria Harmaa Sara Kovamäki
22.2.–8.4.2018

"AITA" ja "Red Thread" Galleria Harmaassa

HUOM! Galleria Harmaa on suljettu vesivahingosta johtuvien korjaustöiden takia, ja Sara Kovamäen näyttely on peruttu. Pahoittelemme tilannetta!

Näyttelyn teokset, AITA ja Red Thread, ovat osa pidempikestoista työskentelyä ja jatkumoa, jossa olen pohtinut muun muassa suhdettani kuvataiteen traditioon. 

Alun perin työskentelyni on saanut inspiraationsa Tizianin Bacchus ja Ariadne (1520-23) ja Delacroix´n Vapaus johtaa kansaa (1830) -maalauksista sekä Bartholdin suunnittelemasta vapaudenpatsaasta (1886). Työskentelyni avulla olen käynyt keskustelua erityisesti näiden teosten kolmen naishahmon Ariadnen, Mariannen ja Libertyn kanssa. Heidän keskinäinen suhteensa ja minun suhteeni heihin on muodostunut työskentelyni kantavaksi voimaksi. Samalla olen voinut käsitellä muita itselleni merkityksellisiä naisten välisiä sukulaisuus- ja ihmissuhteita. Työskentelyssä on ollut kyse myös oman paikan etsinnästä ja rooleista. Kuinka sijoittaa itsensä ruumiillisena olentona nykyhetkeen, jossa historia aina tavalla ja toisella resonoi? Samalla se on ollut mahdollisen ja mahdottoman välistä rajankäyntiä, kielen ja muodon etsimistä – yritys vapautua ulkoatulevista määritelmistä ja luoda uusia merkityksiä. Näyttelyssä on aiheesta kaksi teosta: video AITA ja installaatio Red Thread.

AITA (2016) video HD 16:9 kesto 6 min
Pääosassa aita. Aidan raoista näkyy vihreää nurmea ja kolme liikkuvaa hahmoa. Emme kuule mitä he puhuvat, emmekä voi täysin nähdä mitä he tekevät – aita peittää ja paljastaa samanaikaisesti. Jonkin ajan kuluttua aidassa alkaa tapahtua muutosta. Pystyykö aita kuitenkaan, yrityksestä huolimatta, olemaan muuta kuin on?

Red Thread (2015-2018)
Installaation tarkoituksena on pysyä avoimena ja muuttuvana päivittyen kulloiseenkin tilaan sopivaksi ja vastaamaan työskentelyni sen hetkistä vaihetta. Pystyttäessäni installaatiota voin samalla miettiä uudelleen suhdettani teoksen teemaan ja nostaa jonkin tietyn näkökulman enemmän pintaan. Avajaisissa toteutan installaation osana kestollisen tapahtuman, live-tilanteen, jossa kehot tulevat osaksi installoitua kuva-asetelmaa.

Sara Kovamäki
Työskentelyni tapahtuu taiteidenvälisesti ja siinä yhdistyvät useimmiten video, performanssi ja liike, sekä erilaiset materiaali- ja tilakokeilut. Työskentelen sekä yksin, että erilaisissa monitaiteellisissa työryhmissä. Aloitin kuvataideopinnot vuonna 2011 ja valmistuin keväällä 2017 Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Ennen kuvataideopintojani olen toiminut tanssijana vuodesta 2002 alkaen. Videotöitäni on ollut esillä ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Bella Ciao and other revolutionary love songs (2013) esitettiin viimeksi Nuoret 2015 –ryhmänäyttelyssä Taidehallissa Helsingissä ja Losing the point – Unfnished Sentences (2014) oli mukana oppilassarjassa Soulissa Ewha Womans Universityn mediafestivaalilla EMAP2016. Työskentelen mielelläni tietyn aiheen parissa pitkään. Tällaisia pitkäkestoisen työskentelyn seurauksena syntyneitä töitä, jotka koostuvat eri medioilla toteutetuista osista ovat mm. Love is an endless pattern on the surface of refector (2015-) ja Staged Dimensions (2014-), joka oli esillä Kuvan Kevät2016 -ryhmänäyttelyssä Exhibition Laboratoryssa Helsingissä ja pohjautui samaan aiheeseen kuin Galleria Harmaassa esillä olevat teokset.

 

Kuva: Sara Kovamäki, Aita, stillkuva.

 

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
(02) 262 0972
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Vanha Suurtori 3, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: