Prinsessan matka

2.11.2022–7.4.2024

Prinsessan matka

Oletko milloinkaan miettinyt, millaista oli ihan oikean prinsessan arki kauan sitten? Lähde prinsessa Katariina Jagellonican matkaan ja ota selvää! 

Toimintaa ja yllätyksiä täynnä olevassa Prinsessan matka -näyttelyssä hypätään prinsessa Katariina Jagellonican maailmaan. Näyttely on satukirjamainen ja toiminnallinen kokonaisuus, jossa lapset pääsevät tutustumaan erilaisten tarinoiden ja tehtävien kautta Katariina Jagellonican elämän eri vaiheisiin ja prinsessaksi kasvamiseen. Prinsessan matka paljastaa, että prinsessatkin olivat aitoja ihmisiä iloineen ja suruineen. Näyttely rohkaisee tekemisen ja kokemisen lisäksi myös pohtimaan prinsessan elämää ja vertaamaan sitä nykypäivään. Prinsessan matka on koko perheen näyttely, joka on suunnattu erityisesti 6–10-vuotiaille lapsille.

C niin kuin Catharina

Katariina Jagellonica (1526–1583) syntyi vaikutusvaltaiseen Jagellojen hallitsijasukuun ja varttui kuninkaan hovissa Puolan Krakovassa. Hänen puolisokseen valittiin ruotsalainen prinssi, Suomen herttua Juhana ja he avioituivat Vilnassa vuonna 1562. Näin Katariinan matka kulki Itämeren ympäri Turun linnaan ja lopulta Tukholmaan, jossa hänet miehensä rinnalla kruunattiin kuningattareksi.

Katariina toi valtavan myötäjäisomaisuuden mukanaan Turkuun. Ainoa varmuudella nykypäivään asti säilynyt Katariinalle kuulunut esine on hänen oman nimensä C-alkukirjaimella koristettu riipus, jonka hän oli saanut lahjaksi isältään. Riipus oli Katariinalle rakas ja hänet myös haudattiin se kaulassaan. Riipus kuuluu Uppsalan tuomiokirkon kokoelmiin ja se on esillä Prinsessan matka -näyttelyssä Turun linnassa 23.4.2023 asti.

Suunnittelutyössä mukana myös lapset

Tallimäenkentän päiväkodin esikoululaisia ja Topeliuksen koulun 2. ja 4.-luokkien oppilaita osallistui työpajoihin, joissa haluttiin kuulla lasten ajatuksia ja esille nousevia kysymyksiä Katariina Jagellonican tarinasta. Tärkeää oli myös kuulla miten näyttely olisi lasten mielestään hauskinta toteuttaa.

Näyttelykonsepti on suunniteltu yhteistyössä palkitun alankomaalaisen sisältösuunnittelutoimisto Studio Louterin kanssa ja tilasuunnittelusta on vastannut Taina Väisänen Takt Oy:stä. Näyttelyn kuvitukset on toteuttanut kuvittaja Nadja Sarell ja graafisen ilmeen on suunnitellut Dog Design Oy.

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
02 262 0300
Tapahtumapaikka (kaupungin toimipiste): 
Tapahtuman osoite: 
Linnankatu 80, Turku
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman Instagram-sivu: