Meri meidän. Henkilökuvia ja tarinoita tavallisista ihmisistä Itämeren suojelijoina

Kolme Aino Huotarin valokuvaa näyttelystä Meri meidän
31.7.–31.8.2021

Meri meidän. Henkilökuvia ja tarinoita tavallisista ihmisistä Itämeren suojelijoina

Mitä Itämeri merkitsee sinulle? Entä mitä se merkitsee Santahaminan saaressa alakoulua käyville lapsille tai Hailuodolla lapsuudenkesiä viettäneelle markkinoinnin ammattilaiselle?

Aino Huotarin valokuvanäyttely Meri meidän kertoo tavallisista ihmisistä ympäristöongelmien ratkaisijoina ja haastaa katsojaa löytämään itsestään meriluonnon suojelijan.

Itämeren suojelusta puhutaan usein kasvottomana ilmiönä ja ääneen pääsevät ainoastaan Itämeri-asinatuntijat, järjestöt ja säätiöt. Ympäristökysymyksiin erikoistuneen kuvajournalisti Aino Huotarin näyttely vie katsojat tavallisten ihmisten luokse.

"Olen itse kasvanut Itämeri-puheeseen, jossa meri on nähty toissijaisena. Se on se meidän saastunut meri. Tulen Saimaan rannalta ja meri oli lapsuudessani ja nuoruudessani etäinen. Halusin selvittää, minkälainen rooli Itämerellä on suomalaisten luontosuhteessa. Onko Itämeri meille vain se saastunut meri? Olemmeko valmiita taistelemaan sen puolesta?" Lappeenrannasta lähtöisin oleva ja nykyisin Helsingissä asuva Huotari kertoo.

Huotari sai idean Meri meidän -näyttelyyn Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon Metsänhoidollisia toimenpiteitä -teoksesta. Kirjassa tarkastellaan hakkuita ja suomalaista metsänhoitoa tavallisten ihmisten näkökulmasta heidän lähiympäristöään valokuvaten ja henkilökohtaisia tarinoitaan jakaen.

"Mielestäni tavallisten ihmisten näkökulmat ovat jääneet Itämeri-keskustelussa pimentoon. Halusin selvittää, mitä meri merkitsee eri puolella Suomea asuville ihmisille. Toisistaan hyvin erilaisista tarinoista jokainen katsoja voi saada omaan ajatteluunsa uusia näkökulmia ja samaistumispintoja sekä työkaluja luonnonsuojeluun. Toivon, että näyttelyni myös ravistelee sitä ajatusta, että luonnonsuojelu puhuttelisi vain tiettyjä ihmisryhmiä."

Rajaako luonnonsuojelu joitain ihmisiä pois? Onko sosiaalisesti hyväksyttyä olla kiinnostunut luonnonsuojelusta? Huotarin näyttelyssä sukelletaan lähes 30 henkilökohtaiseen tarinaan Itämerestä.

"Halusin myös räjäyttää oman kuplani; meitä on paljon meressä viihtyviä ja samojen meriharrastusten parissa pyöriviä ihmisiä. Monet äänet eivät vain koskaan pääse kuuluviin", Suomi-surffauksesta lumoutunut Huotari kertoo.


Valokuvat (tässä rajattuina):
Aino Huotari (vasemmalta oikealle Katti Koskinen - Helsinki, Iiris Kallajoki ja Tapani Levanto - Karuna, Tuomas Levanto - Naantali)

Hinta

Tapahtuma on maksuton
Tapahtumajärjestäjä: 
Turun kaupunginkirjasto
02 262 0624
Tapahtumapaikka (kaupungin toimipiste): 
Tapahtuman osoite: 
Linnankatu 2, Turku

Aula ja tieto-osasto (uudisosa, 1. ja 2. krs)