Turun kaupungin erityisopettaja Tiina Revonlahti Kiinamyllyn sairaalakoulusta kävi kahvittelemassa eläinavusteisen toiminnan ohjaajan Maria Siutlan luona Tyynelässä. Turun Paattisilla sijaitsevalla Tyynelän tilalla toteutetaan eläinavusteista terapiaa ja kuntoutusta. Toimintaa koululaisille rahoitetaan Asukasbudjetilla eli osallistuvalla budjetilla.

Asukasbudjetilla voit vaikuttaa

  • Viime kierroksella turkulaiset äänestivät, miten kolme miljoonaa euroa kaupungin budjetista tulisi käyttää lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. 
  • Hankkeet toteutetaan vuoden 2023 aikana. 
  • Asukasbudjetti 2023–2025 käynnistyy lokakuussa 2023, jaossa jälleen kolme miljoonaa euroa.
  • Lisätietoa Asukasbudjetin sivuilla.

Turun kaupungin alainen Kiinamyllyn koulu vastaa TYKS:n lasten- ja nuorten klinikan sekä lasten- ja nuorisopsykiatrian sairaalaopetuksesta. Koulu antaa opetusta myös psykiatrisessa avohoidossa oleville oppilaille. Koulussa on toteutettu eläinavusteista toimintaa epäsäännöllisesti yli 10 vuoden ajan, joulupuurotapahtumasta saakka.

Eläinavusteisesta toiminnasta on ollut paljon hyviä kokemuksia, joten siksi koulu lähti hakemaan sille rahoitusta Asukasbudjetista, josta koulunjohtaja Nina Ekqvist oli vinkannut. Psyykkisesti oireilevien oppilaiden määrä kasvanut hurjasti. Koulu pyrkii tuomaan kokonaiskuntouttavaan opetukseen menetelmiä, jotka edistävät hyvinvointia ja eläinavusteinen toiminta on yksi keino edistää sitä.

Eläinavusteisen toiminnan ohjaajan Marian mukaan yhteistyön tekeminen Kiinamyllyn koulun kanssa on ollut mukavaa, siinä saa kuulla kokemuksia ja havaintoja oppilaista. Oppilaat toimivat myös eri tavalla Tyynelän tilalla kuin koulussa ja retkiin osallistuu aina ennätysmäärä oppilaita.

– Maria on niin ammattitaitoinen ja osaava. Tapa, miten hän osaa yhdistää eläinten ja ihmisten tunteita, on mahtava. Esimerkiksi hän sanoo, että eläintä jännittää samalla tavalla kuin ihmistäkin saattaa jännittää, Tiina kehuu.
 

Tiina Revonlahti ja Maria Siutla kahvittelemassa Tyynelän terapiaeläintilalla Tango-hevosen kanssa.

Mariaa ilahduttaa positiivinen palaute, sillä välillä häntä itseäkin jännittää, miten lapset ovat reagoineet. Toiminta Tyynelän tilalla onkin mukaansa tempaavaa ja lapsi tai nuori saa itse hoitaa eläintä, mikä vie ajatuksia pois sairaudesta ja ikävistä tunteista. Kaikista vaatimuksista saa luopua, kun voi kirjaimellisesti ottaa ponin ohjat. Lapsi saa ylittää itsensä, kun pystyy syöttämään lammasta tai ottamaan ponin ohjaimet. Lapsi tulee onnelliseksi jo siitä, että lammas tulee hänen viereensä.

– Tällaisia tuntemuksia ei saa luokkahuoneessa. Lapsi saa viestin, että hän on tärkeä ja hän onnistuu, hänestä välitetään. Eläin ei arvota vaatteen tai historian tai vastaavan perusteella. Lapsi saa tunteen arvokkuudesta ja samalla opetellaan tunnetaitoja, Tiina kertoo.

– Kaikki näkevät toiminnassa mukana olleet näkevät eläinavusteisen toiminnan hyödyn ja tarpeen, joten mahtavaa että koulujohtaja vinkkasi tästä Asukasbudjetin mahdollisuudesta, Maria sanoo.

Terapiakoira Taavi on hyvin seurallinen.

 

Juttu on julkaistu Turkupostissa 2/2023.
Teksti: Anna Paulus
Kuvat: Kim Ibsen