Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustilanne on tuonut uudenlaisia haasteita turkulaisten arkeen. Katso täältä, miten toimia, jos kaipaat apua - tai haluat itse auttaa.

Ajankohtaiset tiedot kootusti sivuilla:
www.turku.fi/korona

 

Keskusteluapua puhelimitse ja chatteja verkossa

Mieli – Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin

 • Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111
 • Ruotsinkielinen linja Kristelefon, päivystää numerossa 09 2525 0112 
  ma, ke klo 16.00-20.00 sekä ti, to, pe klo 9.00–13.00
 • Englannin ja arabiankielinen palvelu päivystää numerossa 09 2525 0113
  ma, ti klo 11.00–15.00, ke klo 13.00–16.00 ja 17.00–21.00 sekä to 10.00–15.00

Tukinetistä tukea elämän eri kriisitilanteisiin kellon ympäri. www.tukinet.net

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys tarjoaa maksuttomia palveluita rikoksen uhreille, heidän läheisille ja todistajille. 
Puhelin 116 006 palvelee päivittäin sekä suomeksi että ruotsiksi: www.riku.fi/palvelut/rikosuhripaivystys-116-006
Lisäksi palvelua chatissa. Chat on auki arkisin 9–15 ja lisäksi maanantaisin 17–19.

Kirkon keskusteluapua

 • Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80, joka ilta klo 18–24.
 • Palveleva chat www.kirkonkeskusteluapua.fi ma-pe klo 12–20.
 • Palveleva kirje tarjoaa keskusteluapua perinteisen postitse lähetettävän kirjeen muodossa. Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi. Lähetä kirje osoitteella: Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki

Turun kriisikeskus

Tarjoaa keskusteluapua kriisistä selviytymiseen mm. seuraavissa tilanteissa

 • korona on aiheuttanut äkillisiä muutoksia elämässäsi
 • pari- tai perhesuhteessasi on haasteita
 • olet menettänyt työpaikkasi
 • sinua tai läheistäsi on kohdannut onnettomuus
 • sinä tai läheisesi on kokenut väkivaltaa
 • sinulla on huoli läheisestäsi
 • olet menettänyt läheisesi

Palvelu on suunnattu nuorille (yli 13-v) ja aikuisille Turun seudun asukkaille. Käynnit ovat maksuttomia ja sinne pääsee ilman lähetettä. Ajanvaraus ma-to klo 10.00-15.00 välisenä aikana puh. 040 8223 961. Toistaiseksi työskentelemme etäyhteyksin, video- ja puhelinvälitteisesti.

Lisätietoa: https://www.mielenterveysseurat.fi/turku/

Lomauttaminen, työttömyys tai palkanmaksun keskeytys

Monella suomalaiselle on tällä hetkellä suuri huoli työstä ja rahasta, jos he joutuvat työttömäksi tai lomautetuksi koronaviruksesta johtuvien rajoituksien vuoksi. Siksi kokosimme ohjeistuksen annettavaksi ja välitettäväksi niille, jotka jäävät työttömäksi, lomautetaan tai työnantaja keskeyttää palkanmaksun.

Lisätietoja: Te-palvelut

Toimeentulotuki

Lisätietoja: turku.fi/toimeentulotuki

Talous- ja velkaneuvonta

Oikeusaputoimistojen tarjoama maksuton talous- ja velkaneuvontapalvelu on tarkoitettu yksityishenkilöille sekä pienimuotoista yritystoimintaa harjoittaville ammatin- ja elinkeinonharjoittajille. Talous- ja velkaneuvonta palvelee koronaviruksesta huolimatta arkisin klo 8.00–16.15. Talous- ja velkaneuvojat päivystävät uusia asiakkaita varten arkisin klo 10–11 numerossa 029 566 0430. Neuvontaa saa myös chatista arkisin klo 10–12 kirjautumalla sivulle www.talousjavelkaneuvonta.fi.

Lisätietoja: Varsinais-Suomen oikeusaputoimisto

Tukea ja tietoa yrityksille ja yhdistyksille

Koronaviruksella on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia Turun kaupungille, alueen elinkeinoelämälle ja kolmannen sektorin toimijoille. Turun kaupunki haluaa omilla toimillaan tukea ja helpottaa yritysten ja yhdistysten akuuttia taloudellista tilannetta.

Lisätietoja:

Ruoka-apu vähävaraisille

Poikkeusolojen raskaimpien rajoitusten ajaksi pystytetty Turun kaupungin ja Operaatio Ruokakassin ruoka-apupalvelu päättyy 22.5.2020, ja rajoitusten aikana suljettuna olleet järjestöjen ylläpitämät palvelut käynnistyvät asteittain. Järjestöt jatkavat ruoka-avun jakamista kuten aiemminkin huomioiden ohjeistukset turvaväleistä ja kokoontumisrajoituksista. Ruoka-apua voi saada järjestöjen ohella myös esimerkiksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyön kautta.

Ruoka-apua Turussa:

Lisätietoja: Järjestöt ja seurakunnat huolehtivat ruoka-avun jakamisesta Turussa

  Apua päihde- ja riippuvuusongelmissa 

  Päihdehoitoa ja -neuvontaa on hyvin tarjolla myös poikkeusoloissa. Vieroitushoito toimii normaalisti ja päihdehoitoa on tarjolla etäyhteydellä nopeasti myös uusille asiakkaille. Mikäli oma alkoholinkäyttö vähääkään mietityttää, apua kannattaa hakea heti. Päihdehoitoon pääset varaamalla ajan omalta terveysasemalta tai omalta sosiaalityöntekijältäsi. Sieltä saat apua päihteiden käyttösi kartoittamisessa ja tarpeittesi mukaiseen päihdehoitoon hakeutumisessa. Vaihtoehtoisesti voit hakeutua myös Turun A-klinikalle.

  Ehyt ry:n päihdeneuvontapuhelin 0800 900 45

  Valtakunnallinen, maksuton päihdeneuvontapuhelin palvelee joka päivä kellon ympäri. Soittaminen on anonyymia ja luottamuksellista. Lisätietoja: ehyt.fi

  Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mielenterveys- ja päihdepäivystys palvelee potilaita, joilla on äkillinen mielenterveyden kriisi tai päihteiden käyttöön liittyvä kriisitilanne Tyksin yhteispäivystyksen yhteydessä. Palveluun ohjaudutaan yhteispäivystyksen kautta. Lisätietoja: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mielenterveys- ja päihdepäivystys

  A-klinikka 
  •    Maksuton turkulaisille, voit itse ottaa yhteyttä ja varata ajan
  •    Ajanvaraus, ohjaus ja neuvonta ma-pe klo 8-18 p. 010 506 5550 
  •    Lisätiedot: www.a-klinikka.fi/a-klinikka-turku

  Lisätietoja ja järjestöjen palveluja: Turun kaupunki tehostaa päihdepalveluita koronaepidemiassa

  Apua perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan

  Väkivaltatilanteissa avun nopea saaminen on erittäin tärkeää. Sosiaalipäivystys ja Turun ensi- ja turvakoti päivystävät kellon ympäri. Turvakotiin voivat hakeutua niin miehet kuin naiset tilanteissa, kun kotona ei ole turvallista. Apua tarjoavat myös nettiturvakoti ja Nollalinja-puhelinpalvelu. Hätätilanteissa soita 112.

  Kiireellisissä tapauksissa voit ottaa yhteyttä sosiaalipäivystykseen, p. 02 262 6003. Auki ympäri vuorokauden.

  Turun ensi- ja turvakoti tarjoaa ympärivuorokautista suojaa sekä naisille että miehille silloin, kun kotiin ei voi jäädä. P. 02 513 4100

  Lisätietoja: Turun ensi- ja turvakoti 

  Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan p. 080 005 005.

  Lisätietoja: nollalinja.fi 

  Nettiturvakoti tarjoaa mm. chat-neuvontaa ja ohjeita avun hakemiseen. 

  Lisätietoja: nettiturvakoti.fi 

  Haluatko mukaan auttamaan? Ilmoittaudu SPR:lle vapaaehtoiseksi 

  Poikkeustilan aikana Suomen Punainen Risti seuraa avun tarvetta Turun alueella ja kutsuu vapaaehtoisia tarvittaessa. Tehtävien toteutumisesta tai sisällöstä ei vielä ole tarkkaa tietoa, mutta SPR varautuu auttamaan viranomaisten pyynnöstä esimerkiksi ruokatoimituksissa sekä avustustarvikkeiden lajittelussa ja pakkaamisessa. Jos haluat mukaan auttamaan, voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi SPR:lle.

  Lisätietoja: SPR tukee kuntia koordinoimalla vapaaehtoistoimintaa – Tule mukaan auttamaan!

  Tapahtumia, tekemistä ja ideoita vapaa-ajan viettoon verkossa

  Liikuntavinkkejä, konserttitaltiointeja, teatteria ja muita tapahtumia on tarjolla verkossa. Virtuaalitapahtumiin voivat osallistua kaikenikäiset kotoa käsin.

  Asiasanat: