Pysyvät jäljet

Vanha VR:n konepaja sai uuden elämän

Turku 2011 -ohjelma tarvitsi toteutuakseen uusia muuntautumiskykyisiä tiloja. Joidenkin esitysten ja näyttelyiden tilatarpeet olivat  sellaisia,  että  ne  edellyttivät  toteutuakseen  isoa  teollisuushallia  tai  vastaavaa  tilaa. Näihin tarpeisiin syntyi Logomo.

Kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen Logomo on jatkanut elämäänsä ja laajentunut monipuoliseksi luovien alojen tapahtumakeskukseksi. Vanhoihin puitteisiin taiten rakennetut modernit tilat keräävät kiitosta muun muassa korkeatasoisesta tekniikastaan.

www.logomo.fi

Kulttuurikaupunki aina vaan

Turku on ollut aina kulttuurikaupunki ja vuoden 2011 jälkeen se on sitä entistä vahvemmin.

Kaupunkikuvassa näkyy useita kulttuuripääkaupunkivuonna julkistettuja taideteoksia, kuten löytämiseen kannustava Piiloleikki,  kirjastopihan aurinkoinen vasikka Sweet Yellow Melon ja valokuvaavien turistien suosikki Päivänkakkara. Eerikinkatu 7:n rakennuksen seinään toteutettiin suuri Harvest-muraali osana Eurocultured-festivaalia ja telakkanosturiin mediataideteos Mater Marium. Teknisiä rakennuksia kaunistettiin taiteella silmää ilahduttaviksi: sähkömuuntajarakennuksesta tuli Temppeli, ilmastointirakennuksesta Iglu ja jätevedenpuhdistamon piippu pukeutui Kimonoon.

Haahkat palaavat Aurajokeen joka kevät ja Veritas-stadionilla jatkaa jalkapalloteemaisen Only a Game? -näyttelyn manttelinperijä More Than a Game.

Vuoden 2011 laaja Tom of Finland -näyttely nosti Suomessa ennen vähälle huomiolle jääneen kansainvälisen taiteilijan parrasvaloihin ja koko kansan tietoisuuteen. Sittemmin homoeroottisen taiteen edelläkävijästä, Tom of Finland -nimimerkin takana toimineesta Touko Laaksosesta on tehty useita näyttelyitä, musikaali ja jopa elokuva. Nyt Turku on saamassa myös Tom of Finlandin mukaan nimetyn aukion Logomon kylkeen.

Kulttuuri tekee hyvää -hengessä perustetut kulttuurikuntoilureitit liikuttavat edelleen väkeä. Tiedettä ja taidetta yhdistävä Aboagora toimii aktiivisesti ja symposiumi järjestetään vuosittain.   

Flame Jazz on vahvistanut Turun asemaa jazzkaupunkina ja Neitsytperunafestivaali sekä muut ruokatapahtumat ruokakaupunkina. Turku tunnetaan entistä paremmin myös mm. nukketeatteri-, animaatio- ja sirkusosaajistaan.

Osallistumaan kannustavat Kaupunginosaviikot ulottuvat yhä useampiin kaupunginosiin. Lisäksi kulttuurin saavutettavuuteen panostetaan entistä enemmän kulttuuripääkaupunkivuoden ansiosta.

Kulttuuripääkaupunkivuoden jättämiä jälkiä seuraa Turku 2011 -seurantaohjelma.

 

Asiasanat: