Tutustu paikkatietoon Turun seudun opaskartalla

Ota yhteyttä

Turun seudun opaskartta tarjoaa kuntalaisille Turun kaupungin tuottamia ja ylläpitämiä kartta- ja paikkatietoaineistoja. Aineistoja palveluun toimittavat useat Turun kaupungin toimialat ja palvelun ylläpidosta vastaa kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden paikkatietojärjestelmät-yksikkö. Palvelun tarjoamaa tietosisältöä pyritään jatkuvasti kehittämään uusien aineistojen myötä.

Palvelusta löytyy useita ajantasaisia pohjakarttoja, kuten Turun seudun opaskartta ja mittatarkka ortoilmakuva sekä Turun maasto- ja kaavakartat. Lisäksi nähtävillä on vanhempia ilmakuvia menneiltä vuosikymmeniltä, mikä tekee mahdolliseksi seurata kaupungin muuttumista ajan saatossa. 

Palvelun kautta kuntalainen voi tarkastella muun muassa kiinteistöjen, rakennusten ja kaavojen tietoja. Tiedonhaun helpottamiseksi aineistot on koottu valmiiksi aihealueiksi, joiden avulla esimerkiksi vapaa-aikaan tai rakentamiseen liittyvät tiedot löytyvät yhden otsikon alta. 

Ota opaskartan työkalut hyötykäyttöön

Karttanäkymän oikeasta yläreunasta löytyvillä työkaluilla voi näppärästi luoda omia karttaesityksiä ja mitata etäisyyksiä. Maksuttomalla rekisteröitymisellä voit myös tallentaa omia karttaesityksiäsi palveluun. Karttanäkymiä voi laatia myös ilman kirjautumista, mutta tällöin niitä ei pysty tallentamaan palveluun.

Ensimmäisellä kerralla kirjautuminen vaatii vahvan sähköisen tunnistautumisen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Samalla tunnuksella voit käyttää myös muita Turun kaupungin paikkatietopohjaisia palveluita 

Karttalinkin jakaminen onnistuu helposti

Haluatko kertoa ystävillesi, millaiselta nykyiset kotikulmasi näyttivät vuonna 1973 tai mikä kaupungin monista kuntoradoista on oma suosikkisi? Valitse kartalle näkyviin haluamasi karttatasot, tarkenna karttanäkymä sopivaan kohtaan ja luo karttalinkki. Linkin voit esimerkiksi lähettää sähköpostitse tai jakaa sosiaalisessa mediassa.

Karttanäkymästä pystyt luomaan myös karttaupotuksen, jonka voit liittää omille nettisivuillesi. Tällöin samat opaskartan toiminnallisuudet ja aineistot ovat käytettävissä oman nettisivusi kautta.

Miten teen oman karttani

Palvelu tarjoaa paljon valmiita kartta-aineistoja käyttäjien hyödynnettäväksi, mutta joskus voi tulla tarve esittää kartalla myös omia kohteita. Voit luoda ja jakaa omia karttaesityksiäsi lisäämällä näkymään pisteitä, viivoja ja alueita. Kohteiden ulkoasut ovat muokattavissa ja voit lisätä niihin linkkejä toisille nettisivuille. Rekisteröitymällä palveluun voit tallentaa työsi myöhempää käyttöä varten.

Miten voin hyödyntää aineistoja omissa ohjelmistoissani

Turun seudun opaskartta on aineistojen katselupalvelu, mutta kokeneemmat käyttäjät voivat hyödyntää useita näistä aineistoista myös omissa paikkatietojärjestelmissään täysin ilmaiseksi. Avoimet aineistorajapinnat ovat saatavillasi WMS- ja WFS-formaateissa. Turun kolmiulotteinen kaupunkimalli on vapaasti ladattavissa palvelusta Avoin data -otsikon alta. Osa aineistoista on tilattavissasi tiedostoina Kaupunkiympäristön tilauspalvelun kautta. 

Millä ehdoilla karttoja saa hyödyntää

Turun kaupungin karttoja saa hyödyntää maksutta omassa käytössä ja Turun seudun opaskartan toiminnallisuuksilla tehtyjen karttalinkkien ja omien kohteiden jakaminen on vapaata. Karttojen kopiointi ja julkaiseminen ja hyödyntäminen muussa kuin omassa käytössä vaatii usein julkaisuluvan ja Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus aineiston tuottajana tulee mainita.

Avaa Turun opaskartta alla olevasta kartasta tai osoitteesta opaskartta.turku.fi

 

linkkejä