Turun ystävyyskaupungit

Turun kaupungilla on kattava kolmentoista ystävyyskaupungin verkosto Euroopassa. Ystävyyskaupunkisuhteet tarjoavat hyviä mahdollisuuksia yhteistyöhön eri toimialoilla. Lisäksi ystävyyskaupunkitoiminta mahdollistaa hyvien käytäntöjen ja toimintamallien vertailun sekä edistää eri asteen oppilaitosten ja kansalaisjärjestöjen kansainvälistymistä.

Turku tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa pohjoismaisten ja Itämeren alueen ystävyyskaupunkien kanssa. Esimerkiksi Bergenin, Göteborgin, Århusin ja Turun muodostama neljän kaupungin verkosto tapaa joka toinen vuosi vaihtuvalla teemalla vastavuoroisesti jossakin kaupungeista. Edellisen kerran verkosto tapasi Turussa vuonna 2017.

Pietari ja Turku puolestaan järjestävät niin ikään joka toinen vuosi ystävyyskaupunkitapahtuman. Vuonna 2017 Pietarin päivät Turussa järjestettiin Suomalais-venäläisen ystävyyskuntakongressin yhteydessä. Turku esittäytyi Pietarissa vuonna 2019.

Turun ystävyyskaupungit

1946 Bergen (Norja), Göteborg (Ruotsi), Århus (Tanska)
1953 Pietari (Venäjä)  – ystävyyskaupunkisuhde keskeytetty toistaiseksi
1958 Gdansk (Puola), Constanza (Romania), Rostock (Saksa)
1963 Varna (Bulgaria)
1967 Köln (Saksa)
1971 Szeged (Unkari)
1976 Bratislava (Slovakia)
1992 Firenze (Italia)
2008 Tartto (Viro)
2022 Harkova (Ukraina)

Lisäksi Turulla on voimassaoleva yhteistyösopimus Tallinnan (Viro) ja Tianjinin (Kiinan kansantasavalta) kaupunkien kanssa.

Yhteyshenkilö:
Mika Akkanen

Asiasanat: