Asiakastietokoneet kirjastossa

Turun kaupunginkirjaston kaikissa toimipisteissä on asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja tietokoneita ja muita laitteita. Tietokoneita voi käyttää aina kun ne ovat vapaina ja niiden käyttö on maksutonta.

Asiakastietokoneita on neljää tyyppiä:

 1. Asiakastyöasemia, jotka ovat varattavissa etukäteen Turun ja Paimion kaupunginkirjastojen yhteisellä eBooking-varausjärjestelmällä. Näiden koneiden käyttöaika vaihtelee osastoittain.
 2. Asiakastyöasemia, joita ei voi varata etukäteen. Koneisiin kirjaudutaan eBooking-ohjelmalla. Näiden koneiden käyttöaika on enimmillään 60 minuuttia.
 3. Lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettuja työasemia, joita voi käyttää 15 minuuttia ilman kirjautumista. Näitä työasemia ei voi varata etukäteen. Koneet ovat tarkoitettu nopeaan asiointiin ja henkilöille, joilla ei ole kirjastokorttia.
 4. Tiedonhakuun ja tietokannan selailuun tarkoitettuja Vaski-asiakaspäätteitä. Näitä päätteitä ei voi varata eikä niillä voi tulostaa.

Kirjastolla on myös asiakaskäyttöön lainattavia kannettavia tietokoneita. Koneita voi lainata pääkirjaston Uutistorin ja Stoorin asiakaspalvelutiskeiltä sekä osasta lähikirjastoja (Varissuo, Nummi ja Runosmäki).

Henkilökunta opastaa tarvittaessa tietokoneiden käytössä. Lähikirjastojen omatoimiaikana ilmenevissä ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä pääkirjaston asiakaspalveluun pääkirjaston aukioloaikoina (puh. 02 262 0624).

Työaseman varaaminen

Voit varata asiakastyöasemia itse verkossa Turun ja Paimion kaupunginkirjastojen yhteisellä eBooking-ajanvarausjärjestelmällä. Voit varata koneen myös virkailijalta tai puhelimitse. Kirjastojen yhteystiedot löytyy täältä. Varauksen tekemiseen ja koneelle kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin sekä siihen liitetyn tunnusluvun. Kirjastolla ei ole käytössä eBooking-varausjärjestelmän matkapuhelinvarausominaisuutta.

Työaseman voi varata pääsääntöisesti tunniksi kerrallaan, ja joissain tapauksissa 30 minuutiksi. Varaus raukeaa, jos et kirjaudu varatulle koneelle 10 minuutin kuluessa varausajan alkamisesta. Muistathan peruuttaa varauksesi, mikäli et käytäkään varaamaasi aikaa. Saman koneen voit varata vain kerran päivässä. Voit käyttää asiakaskoneita enimmillään kolme tuntia päivässä.

Varausjärjestelmä käyttää yhteyttä kirjastojärjestelmään kirjautumistietojen tarkistamiseen sekä konekohtaisten ikärajojen valvomiseen. Kirjastojärjestelmän asiakasrekisterin ja eBookingin välillä tarkistettavia tietoja ovat PIN-koodi, ikä ja tieto lainauskiellosta.

Tarkemman kuvauksen tietojen käsittelystä löydät varausjärjestelmän toimittajan tietosuojaselosteesta sekä Turun kaupungin henkilörekisteriselosteesta. 

Ikärajoitukset

Tietokoneiden käytössä voi olla konekohtaisia ikärajoja. Tieto koneen ikärajoista näkyy varausjärjestelmässä sekä koneen kirjautumisnäytöllä.

Kirjautuminen koneelle

Kun näytöllä lukee Kone vapaa, voit ottaa koneen käyttöösi omilla eBooking-käyttäjätunnuksillasi (kirjastokortin numero ja siihen liitetty PIN-koodi). Käyttäjätunnuksesi ovat henkilökohtaisia ja niitä ei saa luovuttaa toiselle henkilölle.

Käytön aikana näytön oikeaan yläkulmaan avautuu laskuri, josta näet jäljellä olevan käyttöaikasi. Käyttöajan loputtua eBooking-ohjelma sulkee kaikki sinulla mahdollisesti auki olleet ohjelmat tiedostoineen ja lukitsee työaseman asettamalla näyttöön koko ruudun peittävän tekstin. eBooking varoittaa sinua käyttöajan loppumista ensimmäisen kerran 5 minuuttia ja toisen kerran minuuttia ennen lukitsemista.

Jos haluat lopettaa koneen käytön ennen vuorosi päättymistä, napsauta laskurin alaosassa olevaa Lopeta-painiketta.

Jos joudut poistumaan koneelta hetkeksi istuntosi aikana, voit lukita koneen enimmillään 10 minuutiksi ja jatkaa koneen käyttöä siitä mihin jäit. Lukitseminen tapahtuu napsauttamalla aikalaskurista löytyvää Lukitse-painiketta. Kun kone on lukittu, eBooking-peitto siirtyy Kone lukittu -tilaan. Lukitulle koneelle voi kirjautua vain koneen lukinneen henkilön tunnuksilla. Lukitus vapautuu automaattisesti ja kone käynnistyy uudestaan, jos et ota konetta uudelleen käyttöön ennen lukitusajan umpeutumista tai jos käyttöaikasi päättyy.

Tietoturva ja yksityisyys

Koneiden internet-selaimet ovat automaattisesti yksityisen selauksen tilassa, eivätkä ne tallenna selaushistoriaasi.

Lopeta istunto napauttamalla Lopeta-painiketta. Tällöin eBooking käynnistää koneen uudestaan ja poistaa koneelle tallentamasi tiedostot. Jos koneessa ei ole eBooking-ohjelmaa, voit kirjautua ulos koneelta työpöydältä löytyvästä ULOSKIRJAUS-pikakuvakkeesta tai vaihtoehtoisesti napsauttamalla Windows-logoa työpöydän vasemmassa alakulmassa ja valitsemalla ”käynnistä uudelleen” tai ”kirjaudu ulos”. Voit myös itse poistaa tallentamasi tiedostot järjestelmästä ja varmistaa myös roskakorin olevan tyhjä, ennen kuin lopetat koneen käytön.

Ohjelmat

Kaikissa kirjaston asiakastyöasemissa on Windows-käyttöjärjestelmä ja niiltä löytyvät ainakin seuraavat ohjelmat:

 • internet-selain (Internet Explorer, Google Chrome ja Mozilla Firefox)
 • tekstinkäsittely (Microsoft Word ja OpenOffice Writer)
 • taulukkolaskenta (Microsoft Excel ja OpenOffice Calc)
 • esitysohjelma (Microsoft PowerPoint ja OpenOffice Impress)
 • kuvankäsittely ja skannaus (GIMP, Paint, MP Navigator EX)
 • PDF-dokumenttien lukuohjelma (Adobe Reader)
 • pakkausohjelma (7-Zip)
 • kuva- ja äänitiedostojen toisto-ohjelmat (VLC media player ja Windows Media Player)
 • Adobe Flash Player ja Microsoft Silverlight -ohjelmat
 • kuvapuhelinyhteysohjelma (Skype)

Lisäksi työasemista löytyvät ohjelmat kirjaston e-aineistojen käyttöön:

 • e-kirjojen lukeminen (Adobe Digital Editions)
 • äänikirjojen kuuntelu (OverDrive Media Console)

Koneilla voi olla myös muita erikoisohjelmia ja -laitteita. Löydät tarkemman työasemakohtaisen listauksen koneelle asennetuista ohjelmista eBooking-ajanvarausohjelmasta.

Kieliasetukset

Useimmat ohjelmat ovat tarjolla monikielisinä versioina. Voit vaihtaa asiakastyöaseman toimisto-ohjelmiston kielen.

 • Microsoft Office -ohjelmien kielen vaihtaminen:
 • Käynnistä mikä tahansa Office-ohjelma.
 • Valitse kohta tiedosto vasemmasta yläkulmasta.
 • Valitse tili vasemmalla olevasta palkista.
 • Valitse kieli
 • Aseta haluttu näyttökieli sekä ohjeen kieli oletukseksi.
 • Napsauta OK-painiketta.
 • Napsauta pop-up ikkunaan OK.
 • Käynnistä ohjelma uudestaan.

Tulostaminen ja skannaaminen

Työasemilta tai omalta laitteelta voi tulostaa suoraan uutistorin tulostimiin. Tulostimille tunnistaudutaan omalla kirjastokortilla. Tulostaminen on maksullista.

 •  A4, mustavalkoinen 0,20 € (sis. alv 24 %) 
 •  A3, mustavalkoinen 0,40 € (sis. alv 24 %) 
 •  A4, värillinen 0,80 € (sis. alv 24 %) 
 •  A3, värillinen 1,00 € (sis. alv 24 %) 
 •  PDF-tiedoston skannaus muistitikulle tai sähköpostiin 0,00 €. 

Työasemien vieressä on ohjeet oikean tulostimen valinnasta ja siitä, mistä tulostetut asiakirjat voi noutaa. Ohjeet löytyvät myös täältä.

Pääkirjastolla on mahdollista lainata työasemaan liitettävä skanneri info-tiskiltä. Lähikirjastoissa tulostaminen tapahtuu monitoimilaitteelle, jolla voi myös skannata ja kopioida asiakirjoja. Tulostaminen on mahdollista myös kirjastojen omatoimiaikoina, jos otat omat tulostuspaperit mukaan. Omatoimiaikana omalle paperille tulostaminen on maksutonta.