Ryhmävierailut

Korona-tilanteen vuoksi ryhmävierailuista täytyy sopia erikseen kirjaston kanssa. Vierailuja toteutetaan harkinnan mukaan, jos turvallisuus ja turvavälit voidaan toteuttaa asianmukaisesti.

Ryhmävierailut ja asiantuntijaluennot

Korona-tilanteen vuoksi ryhmävierailuista täytyy sopia erikseen kirjaston kanssa. Ryhmien vierailuja toteutetaan harkinnan mukaan, jos turvallisuus ja turvavälit voidaan toteuttaa asianmukaisesti.

Pohjoismaiden vilkkaimmin käytetty yleinen kirjasto toimii kahdessa rakennuksessa. Vanha talo valmistui vuonna 1903, ja uudisosa vuonna 2007.

Ryhmille järjestetään kirjaston palveluihin, arkkitehtuuriin, taiteeseen sekä kulttuurihistoriaan painottuvia kierroksia. Ryhmän koko on enintään 20 henkilöä, ja opastus kestää noin 60 min.

Varaukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Opastuksia järjestetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja sopimuksen mukaan myös muilla kielillä.

Hinnasto

Hinnat/ryhmä (sis alv. 24 %)

  • Turun kaupunki, yhdistykset ja yleishyödylliset turkulaiset yhteisöt 0 €/ryhmä
  • Muut ryhmät ja asiantuntijaluennot 60 €/ryhmä

Lasten ja nuorten vierailut
(esi-, ala- ja yläkoulu)

Esikoululaisten kirjastokurssi sekä ala- ja yläkoulun kirjastovierailut tutustuttavat lapsia ja nuoria kirjaston ja kulttuurin mahdollisuuksiin. Kirjastokortti mukaan!

Esikoululaisten Kirjastokurssi

Esikoululaisten Kirjastokurssi käydään omassa lähikirjastossa, jos lähikirjasto sitä tarjoaa. Pääkirjasto on keskustan alueen lähikirjasto.

Lähikirjastojen varaukset suoraan kyseisestä kirjastosta.

Elämyspolku

Kirjaston tarjoamat kaikille kyseisen vuosiluokan oppilaille kuuluvat vierailut 2., 4., 5. ja 7. luokille. 

Alakoulu

2. luokille:

Kirjavinkkaus pääkirjastossa tai lähikirjastossa tai etäkirjavinkkaus (L1, L2, L4)

Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Mukaan tarvitaan kirjastokortti. Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Pääkirjaston Studiossa esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita. Kaikissa vinkkauksissa on paikalla yksi luokka kerralla. Tilanteen vaatiessa kirjavinkkaukset muuttuvat etävinkkauksiksi. Muuttuessaan etävinkkauksiksi pääkirjaston Saagan ja Studion vinkkausajat pysyvät samoina, lähikirjastojen ajat sovitaan erikseen.

4. luokille:

Mediamatka (L1, L2, L4, L5)

Mediamatkalla opetellaan tiedonhakua ja kirjastonkäyttöä, harjoitellaan kuvanlukutaitoa ja tiedon luotettavuuden arviointia sekä käsitellään ikärajoja ja median herättämiä tunteita. Ryhmäkoko enintään 30 oppilasta. Mediamatkalla käydään omassa lähikirjastossa. Pääkirjasto on keskustan alueen lähikirjasto. Huom! Hirvensalon, Ilpoisten, Lausteen, Paattisten, Varissuon ja Yli-Maarian kirjastojen mediamatkat on järjestetty jo syksyllä 2020. Mediamatkan voi valita toteutettavaksi joko kirjastossa paikan päällä tai etänä. Tarpeen vaatiessa kaikki mediamatkat voidaan kuitenkin muuttaa etämediamatkoiksi.

5. luokille:

Kirjavinkkaus pääkirjastossa tai etäkirjavinkkaus (L1, L2, L4)

Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Mukaan tarvitaan kirjastokortti. Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Esitystä elävöitetään käyttämällä kuvia, ääntä ja videoita. Kaikissa vinkkauksissa on paikalla yksi luokka kerralla, etävinkkauksiin voi osallistua kaksi luokkaa kerralla. Tilanteen vaatiessa kirjavinkkaukset muuttuvat etävinkkauksiksi. Muuttuessaan etävinkkauksiksi pääkirjaston Saagan ja Studion vinkkausajat pysyvät samoina, lähikirjastojen ajat sovitaan erikseen.

STK-, Valmo- ja pienluokkien (2. ja 5. lk): 

Kirjavinkkaus pääkirjaston Saagassa tai omassa lähikirjastossa

Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan monipuolisesti. Vierailulla kuullaan kirjavinkkejä ja lopuksi lainataan. Ohjelmaan mahtuu 8-12 kirjaa / sarjaa. Mukaan tarvitaan kirjastokortti. Kaikissa vinkkauksissa on paikalla yksi luokka kerralla. Kirjatarjonta voidaan kohdentaa juuri sen luokan tarpeisiin. Tilanteen vaatiessa kirjavinkkaukset muuttuvat etävinkkauksiksi. Muuttuessaan etävinkkauksiksi pääkirjaston Saagan ja Studion vinkkausajat pysyvät samoina, lähikirjastojen ajat sovitaan erikseen.

 

Yläkoulu

Kaikille 7. luokille:

Etäkirjavinkkaus satu.pyhala(a)turku.fi

Teamsin kautta tehtävä etävinkkaus avaa kannet nuorten suomenkieliseen kaunokirjallisuuteen.

Kutkuttavasti keskenjätetyt juonikuvaukset houkuttelevat lukemaan eri genreihin kuuluvia uutuuksia ja ikisuosikkeja.

Tarkoitus on ylläpitää oppilaiden lukuintoa ja löytää lopuksi jokaiselle oppilaalle tasoaan vastaava lukukirja.

 

Lisäksi tarjoamme valinnaisia etäpalveluja:

7.luokille:

Etäsarjakuvavinkkaus merja.lunden(a)turku.fi

Teamsin kautta tehtävässä etäsarja kuvavinkkauksessa tutustutaan eri sarjakuvagenreihin, kiinnostaviin kertomuksiin ja monipuolisiin hahmoihin. Kuva tuo lisätason tarinaan ja herättelee lukijan mielikuvitusta.

Tietotietokilpailu mari.eronen(a)turku.fi

Innostavassa kilpailussa opitaan tiedonhakua ja kirjastonkäyttöä. Koululla opettajan johdolla. Kysy lisätietoja!

8. luokille:

Genre-esittelyt Vaski-verkkokirjaston nuortenkirjalistoilta oppilas voi omatoimisesti etsiä kirjan haluamastaan genrestä.

Vaski-verkkokirjaston nuorten sivu vaski.finna.fi/Content/nuoret

9. luokille:

Vinkkejä kirjallisuustutkielman tekemiseen erika.woodard(a)turku.fi

Etälukuvinkkauksessa kiinnitetään huomiota kirjanvalintakriteereihin, lukutekniikkaan ja tekstilajeihin.

Lukuvinkkaus ei keskity kirjojen juoniin, vaan pyrkii esittelemään monipuolisesti kirjallisuutta monenlaiselle lukijalle.

Oppilaat voivat etäohjeistuksen jälkeen valita lukemista Vaski-verkkokirjastossa olevilta kirjalistoilta. (Maailmankirjallisuutta ysiluokille,Kotimaista kirjallisuutta ysiluokille ja Helppolukuista ysiluokille).

Vaski-verkkokirjaston nuorten sivu vaski.finna.fi/Content/nuoret

Etäsarjakuvavinkkaus merja.lunden(a)turku.fi

Teamsin kautta tehtävässä etäsarjakuvavinkkauksessa tutustutaan eri sarjakuvagenreihin, kiinnostaviin kertomuksiin ja monipuolisiin hahmoihin.

Kuva tuo lisätason tarinaan ja herättelee lukijan mielikuvitusta.

 På svenska, till svenskspråkiga klasser och språkbad maria.osterman(a)turku.fi

Bokprat på distans: korta bokpresentationer: nya ungdomsböcker, bästa ungdomsböckerna enligt genre (både nya och lite äldre), tecknade serier mm.

Boktipslistor kommer även att finnas i Vaski nätbiblioteket vaski.finna.fi/Content/nuoret

 

Tutustu Lukupolkuun

Lukupolku sisältää kirjaston kirjavinkkareiden lukuehdotuksia suomenkielisen alakoulun 1.-6.-luokille. Lukupolussa suosituksia myös yläkoululaisille.

Toisen asteen tietokierrokset pääkirjastossa

Toisen asteen opiskelijoille suunnitelluilla tietokierroksilla tutustumme tiedonhakuun Vaski-verkkokirjastossa, pääkirjaston tiloihin ja palveluihin, sekä opiskelijoille hyödyllisiin kirjastoaineistoihin.

Järjestämme kierroksia arkipäivisin klo 9-16 välillä. Maksuton kierros kestää noin tunnin. Otahan yhteyttä oikealla olevasta linkistä viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.