Turun kaupunki kartoittaa parhaillaan tontteja ja paikkoja, joihin voisi sijoittaa kansainvälisen huippuhotellin. Alustavia keskusteluja on käyty noin kymmenen tontin- ja rakennuksen omistajan kanssa.

Kansainvälisillä hotelliketjuilla on harkinnassa Turkuun sijoittuminen, jos sopiva paikka löytyy. Korkean tason hotelli tukisi matkailun kehittämistä Turussa ja Varsinais-Suomessa.

Turun keskustan hotellikapasiteetti on 2 200 huonetta, joka riittää kokousten, kongressien ja muiden tapahtumien tarpeisiin määrällisesti. Hyvästä pohjoismaisesta tasosta huolimatta Turkuun kaivataan asiakkaille laajempaa tarjontaa ja lisää korkealaatuista majoitusta.

Keskustan tuntumassa useita sopivia tontteja


Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen on kartoittanut Turusta hotellihankkeeseen sopivia tontteja ja rakennuksia. Ykköstason hotelli voidaan Hintsasen mukaan toteuttaa monella tapaa: uudisrakentamisen lisänä vaihtoehtona on olemassa olevien kiinteistöjen laajentaminen tai erillisten lisäsiipien rakentaminen. Hintsanen näkee Turun keskustan tuntumassa jopa yli kymmenen kiinnostavaa kohdetta, johon uusi hotelli voisi rakentua.

– Ykköstason hotellille on tilausta. Useat kansainväliset huippuketjut selvittelevät tuloaan Turkuun. Moni kansainvälinen hotelliketju etsii nyt sijoituspaikkaa Suomesta ja Turku on yksi kiinnostavista kohteista, Hintsanen kertoo.

Esimerkkeinä sopivista paikoista laajennukseen tai lisäsiipien rakentamiseen ydinkeskustassa ovat nykyisen Radisson Blu Marina Palace -hotellin viereinen tontti, torin laidalla oleva Wiklundin kortteli sekä Österbladin tontti Linnankadulla. Lisäsiipi hotellia varten sopisi myös esimerkiksi kauppahallin viereen, nykyisen pysäköintialueen päälle.

Hotelliketjuja eniten kiinnostavana suunnitelmana Hintsanen pitää vanhojen rakennusten muokkaamista hotellikäyttöön. Turku Energian käytöstä poistetun voimalaitoksen sisälle Linnankadulle mahtuisi jopa 10-kerroksinen hotelli. Toinen vaihtoehto on Kakolanmäki, jonne jo aiemmin on kaavailtu muun rakentamisen ohella hotellia. Myös Vanhan Suurtorin rakennuksia arvokkaasti kehittämällä saataisiin ainutlaatuinen turkulainen boutique-/designhotelli, jonka sijainti ja miljöö houkuttelisivat Turkuun tulevia vieraita.

Turussa joka 20. työpaikka on matkailussa


Matkailu on yksi maailman nopeimmin kasvavista aloista, globaalisti jo joka yhdestoista työpaikka on matkailualalla. Suomessa ala työllisti vuonna 2013 140 000 henkilöä, joista lähes kolmannes oli nuoria.

Matkailun kokonaiskysyntä Suomessa vuonna 2013 oli 13,4 miljardia €. Vuosina 2007–2013 kokonaiskysynnän kasvu oli 23 %. Matkailun arvonlisäys eli jalostusarvo oli noin 4,44 miljardia €, joka on 2,7 % Suomen bruttokansantuotteesta. Huomattavaa on, että matkailun arvonlisäys on yli kaksi kertaa enemmän kuin maa- ja metsätalouden ja puolitoista kertaa enemmän kuin elintarviketeollisuuden. Vientituloja ala tuo Suomelle nykyisin yli 4 miljardia ja verotuloja 5,2 miljardia € vuodessa.

Turun seudun kokonaismatkailutulo vuonna 2012 oli 885,6 milj. € ja matkailutyöllisyys 4668 henkilötyövuotta. Joka 20. työpaikka Turun seudulla on matkailussa.


Matkailu hyödyttää useita eri toimialoja, tuloja tulee mm. liikenteelle, kaupan alalle ja kulttuuripalveluille. Jatkuvan kehityksen kannalta tärkeää on panostaa toimialojen väliseen yhteistyöhön ja uudenlaisten palveluiden kehittämiseen niin alueellisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Matkailun kehittäminen vaatii yhteistyötä myös ministeriöissä ja päätöksenteossa. Turun kaupunki on mukana matkailun edunvalvonnassa. Tavoitteena on sisällyttää kehittämissuunnitelma hallitustavoitteisiin ja laatia matkailulle oma toimenpideohjelma.

 

Asiasanat: