Vuodesta 2007 saakka tyhjillään seisseessä Turun lääninvankilassa on tänä kesänä tarjolla avoimien ovien taidenäyttely. Tulevaisuudessa Kakolanmäelle aiotaan rakentaa funikulaari ja tuhat uutta asuntoa.
  • Kakolan vankilarakennuksen on suunnitellut Ernst Lohrmann vuonna 1853.
  • Alueen uudiskäytön mahdollistava asemakaava tuli voimaan vuonna 2010.
  • Kakolanmäki on maan laajin historiallinen vankila-alue.

Turun lääninvankila valjastettiin uudenlaiseen käyttöön, kun turkulainen taiteilijajärjestö Arte ry avasi tilassa taidenäyttelyn lauantaina 11.7.

Valtio+ -näyttelyssä kohtaavat kontrollia edustava vankila ja rajoja rikkova taide. Kolme viikkoa kestävä näyttely muuttaa vankilan heinäkuun ajaksi vapaaksi tilaksi.

– Tavoitteenamme oli löytää taiteelle uudenlaisia tiloja ja esityspaikkoja. Kävimme läpi vaihtoehtoja aina kauppakeskuksista sosiaaliseen median alustoihin, ennen kuin löysimme Kakolan, kertoo Arte ry:n puheenjohtaja Ville Laaksonen.

Järjestö pyysi mukaan gallerioita, kollektiiveja ja yksittäisiä taiteilijoita. Taiteilijoille tarjottiin mahdollisuus lähestyä tilaa vapaasti taiteen keinoin.

– Tila on niin valtava, että pystyimme kutsumaan kokoon ja tukemaan arvostamiamme toimijoita ympäri Suomen.

Historiallisesti merkittävä tila on kiinnostanut myös yleisöä. Näyttelyn avajaisviikonloppuna Kakolassa kävi liki 1500 vierasta. Avajaispäivänä näyttelyyn oli niin paljon halukkaita, ettei kaikkia voitu turvallisuussyistä päästää sisään.

– Vaikka avajaispäivänä kävikin hupsusti, näyttelyn yleisöryntäys ja julkisuus on ollut parasta, mitä olisimme voineet kuvitella, Laaksonen myhäilee.

Näyttelyssä ovat mukana Arte ry, Galleria Huuto, Marnic Circus, Nabb+Teeri, Odotus, Oksasenkatu 11, Rakkausbussi, SIC sekä Videokaffe.

Kakolan tulevaisuudessa näkyy asuntoja ja ravintoloita

Kakolasta kuultiin keväällä jännittäviä uutisia, kun Verkaranta Kiinteistöt Oy osti Kakolan Senaatti-kiinteistöltä. Kolmen uudisrakennuskorttelin ja varsinaisen vankilarakennuksen kauppahinta oli yhteensä liki 6,4 miljoonaa euroa. Turun lääninvankila ei kuulunut kauppaan.

– Päätöksen taustalla oli vanhan miehen rakkaus lapsuudenmaisemia kohtaan, Verkaranta Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Ojala kertoo.

Päätöksen taustalla oli vanhan miehen rakkaus lapsuudenmaisemia kohtaan

– Kakolanmäki on mielestäni Turun merkittävin kiinteistö. On käsittämätöntä, että sen on annettu rapistua viimeiset kymmenen vuotta.

Verkaranta Kiinteistöt pyrkii säilyttämään Kakolan vanhoista rakennuksista mahdollisimman paljon. Kakolanmäelle on suunniteltu noin tuhannen uuden asunnon lisäksi julkisia palveluja, liiketiloja ja funikulaari.

– Me iskemme lapiot maahan ja aloitamme työt heti, kun neuvottelun toisille osapuolille sopii, Ojala lupaa.

Kakolanmäen vankila-alueella on vielä myymättä lääninvankila ja muutamia uudisrakennustontteja. Ojala ei ole itse käynyt vielä Valtio+ -näyttelyssä, mutta pitää sitä lääninvankilan esimerkillisenä uusiokäyttönä.

– Onhan se hieno homma!

Kaupunginosa/Alue: